Jeśli macie odrobinę więcej czasu, zachęcam do pieczenia domowych bułek do hamburgerów z sezamem. Są o wiele smaczniejsze niż te, które są dostępne w marketach. Smak ciasta drożdżowego podkreśla niewielka ilość masła, które nadaje lekko złotego koloru. Po dodaniu kwaśnej śmietany bułki są delikatne i puszyste. W osobnych artykułach przygotowałam przepis na cebulę karmelizowaną oraz kotlety wołowe do wspaniałych domowych hamburgerów.
SKŁADNIKI – BUŁKI DO HAMBURGERÓW
- 2/3 szklanki ciepłego mleka
- 2 łyżki cukru
- 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
- 3,5 szklanki mąki luksusowej lub tortowej
- 1 łyżeczka soli
- 2 jajka
- 1/2 kostki masła
- sezam do posypania
PRZEPIS NA BUŁKI DO HAMBURGERÓW
- Rozpuścić masło, odstawić.
- Przygotować zaczyn: drożdże rozrobić z 1/2 szklanki ciepłego mleka, 1-łyżką cukru oraz 1-łyżką mąki. Suche drożdże wystarczy odstawić na 5 minut, świeże na około 20 minut.
- Jajka roztrzepać z resztą mleka. Odłożyć 3-łyżki roztrzepanych jajek do smarowania.
- Do mąki dodać sól, cukier, wymieszać.
- Do suchych składników dodać zaczyn drożdżowy, jajka z mlekiem, masło.
- Wyrobić dokładnie ciasto, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
- Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową (matową stroną do dołu), na folię wyłożyć papier do pieczenia.
- Podzielić ciasto na 8 części, uformować bułki o średnicy 10 cm i wysokości około 2 cm (wyłożyć na przygotowaną blachę).
- Wierzch bułek posmarować roztrzepanymi jajkami, posypać sezamem.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180-190°C, bułki piec przez 25 minut.