Jeśli macie odrobinę więcej czasu, zachęcam do pieczenia domowych bułek do hamburgerów z sezamem. Są o wiele smaczniejsze niż te, które są dostępne w marketach. Smak ciasta drożdżowego podkreśla niewielka ilość masła, które nadaje lekko złotego koloru. Po dodaniu kwaśnej śmietany bułki są delikatne i puszyste. W osobnych artykułach przygotowałam przepis na cebulę karmelizowaną oraz kotlety wołowe do wspaniałych domowych hamburgerów.
SKŁADNIKI – BUŁKI DO HAMBURGERÓW
- 1 szklanka mleka 3,2 %
- 2 łyżeczki cukru
- 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
- 3,5 szklanki mąki luksusowej lub tortowej
- 2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- 2 spore łyżki śmietany kwaśnej 18 %
- 1/3 kostki masła
- sezam do posypania
PRZEPIS NA BUŁKI DO HAMBURGERÓW
- Ciepłe mleko – 1/2 szklanki wymieszać z cukrem i drożdżami, odstawić na 15 minut.
- Masło roztopić, odstawić.
- Jajka roztrzepać z 2-łyżkami mleka (3-łyżki roztrzepanych jajek odłożyć do smarowania).
- Do mąki dodać sól, jajka, wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, śmietanę, wymieszać.
- Wyrobić ciasto drożdżowe, na koniec dodając lekko ostudzone masło.
- Ciasto przykryć lnianą ściereczką, odstawić na 1 godzinę.
- Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową (matową stroną do dołu), na folię wyłożyć papier do pieczenia.
- Podzielić ciasto na 8 części, uformować bułki o średnicy 10 cm i wysokości około 2 cm (wyłożyć na przygotowaną blachę).
- Wierzch bułek posmarować roztrzepanymi jajkami, posypać sezamem.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180-190°C, bułki piec przez 25 minut.