Bułki do hamburgerów

Bułki do hamburgerów

90min
8porcji
Łatwy

Jeśli macie odrobinę więcej czasu, zachęcam do pieczenia domowych bułek do hamburgerów z sezamem. Są o wiele smaczniejsze niż te, które są dostępne w marketach. Smak ciasta drożdżowego podkreśla niewielka ilość masła, które nadaje lekko złotego koloru. Po dodaniu kwaśnej śmietany bułki są delikatne i puszyste. W osobnych artykułach przygotowałam przepis na cebulę karmelizowaną oraz kotlety wołowe do wspaniałych domowych hamburgerów.

SKŁADNIKI – BUŁKI DO HAMBURGERÓW

  • 1 szklanka mleka 3,2 %
  • 2 łyżeczki cukru
  • 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
  • 3,5 szklanki mąki luksusowej lub tortowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 2 spore łyżki śmietany kwaśnej 18 %
  • 1/3 kostki masła
  • sezam do posypania

PRZEPIS NA BUŁKI DO HAMBURGERÓW

  1. Ciepłe mleko – 1/2 szklanki wymieszać z cukrem i drożdżami, odstawić na 15 minut.
  2. Masło roztopić, odstawić.
  3. Jajka roztrzepać z 2-łyżkami mleka (3-łyżki roztrzepanych jajek odłożyć do smarowania).
  4. Do mąki dodać sól, jajka, wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, śmietanę, wymieszać.
  5. Wyrobić ciasto drożdżowe, na koniec dodając lekko ostudzone masło.
  6. Ciasto przykryć lnianą ściereczką, odstawić na 1 godzinę.
  7. Dużą blachę wyłożyć folią aluminiową (matową stroną do dołu), na folię wyłożyć papier do pieczenia.
  8. Podzielić ciasto na 8 części, uformować bułki o średnicy 10 cm i wysokości około 2 cm (wyłożyć na przygotowaną blachę).
  9. Wierzch bułek posmarować roztrzepanymi jajkami, posypać sezamem.
  10. Piekarnik nagrzać do temperatury 180-190°C, bułki piec przez 25 minut.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments