Hamburgery

Hamburgery

45min
8porcji
Łatwy

Podstawą tradycyjnych hamburgerów jest bułka, koniecznie z sezamem, kotlet wołowy i cebula karmelizowana. Przepisy na wykonanie idealnych domowych bułek do hamburgerów, oraz czerwonej cebuli karmelizowanej zamieściłam w osobnych artykułach. Nie można zapomnieć o smażonym bekonie, topionym serze, majonezie i musztardzie. Dla zrównoważenia dodajemy oczywiście sałatę, plastry pomidora i ogórka konserwowego. Dodatki mogą być różne, ale w tym przepisie skupiłam się głównie na tych składnikach.

SKŁADNIKI – HAMBURGERY

KOTLETY WOŁOWE

  • 800 g mięsa mielonego, wołowego : łopatka, antrykot lub rostbef (mięso powinno mieć około 30% tłuszczu)
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 żółtko
  • pieprz, sól najlepiej gruboziarnista
  • mąka do obtaczania
  • smalec lub olej do smażenia

DODATKOWO

  • 20 dkg cienkich plasterków boczku surowego wędzonego
  • 8 plastrów sera topionego (cheddar lub tost)
  • musztarda, majonez
  • ogórki konserwowe
  • 2 pomidory
  • sałata lodowa, karbowana

PRZEPIS NA HAMBURGERY

  1. Upiec bułki do hamburgerów, ostudzone przekroić wzdłuż.
  2. Przygotować cebulę karmelizowaną.
  3. Na patelni usmażyć plasterki bekonu, odłożyć na ręcznik papierowy.
  4. Przygotować kotlety wołowe. Mięso mielone długo wyrabiamy, zagniatamy, aż będzie jednolite (kleiste).
  5. Do mięsa dodać żółtko, musztardę, pieprz, wymieszać.
  6. Mięso posolić chwilę przed smażeniem.
  7. Uformować kotlety o średnicy 13 cm, obtoczyć w mące. Środek kotleta spłaszczyć bardziej, pozostawiając grubszy rant.
  8. Kotlety smażyć na tłuszczu z bekonu (można dodać trochę smalcu lub oleju).
  9. Smażyć krótko z obu stron, na mocnym ogniu, nie dociskać łopatką aby nie wypłynęły soki z mięsa.
  10. Na spodzie bułki układamy : liść sałaty, trochę cebuli karmelizowanej, po dwie łyżeczki musztardy, majonezu, kotlet wołowy, plasterek sera topionego, plasterki boczku, plasterek pomidora i liść sałaty.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments