Podstawą tradycyjnych hamburgerów jest bułka, koniecznie z sezamem, kotlet wołowy i cebula karmelizowana. Przepisy na wykonanie idealnych domowych bułek do hamburgerów, oraz czerwonej cebuli karmelizowanej zamieściłam w osobnych artykułach. Nie można zapomnieć o smażonym bekonie, topionym serze, majonezie i musztardzie. Dla zrównoważenia dodajemy oczywiście sałatę, plastry pomidora i ogórka konserwowego. Dodatki mogą być różne, ale w tym przepisie skupiłam się głównie na tych składnikach.
SKŁADNIKI – HAMBURGERY
- 8 świeżo upieczonych bułek do hamburgerów
- cebula karmelizowana
KOTLETY WOŁOWE
- 800 g mięsa mielonego, wołowego : łopatka, antrykot lub rostbef (mięso powinno mieć około 30% tłuszczu)
- 2 łyżki musztardy
- 1 żółtko
- pieprz, sól najlepiej gruboziarnista
- mąka do obtaczania
- smalec lub olej do smażenia
DODATKOWO
- 20 dkg cienkich plasterków boczku surowego wędzonego
- 8 plastrów sera topionego (cheddar lub tost)
- musztarda, majonez
- ogórki konserwowe
- 2 pomidory
- sałata lodowa, karbowana
PRZEPIS NA HAMBURGERY
- Upiec bułki do hamburgerów, ostudzone przekroić wzdłuż.
- Przygotować cebulę karmelizowaną.
- Na patelni usmażyć plasterki bekonu, odłożyć na ręcznik papierowy.
- Przygotować kotlety wołowe. Mięso mielone długo wyrabiamy, zagniatamy, aż będzie jednolite (kleiste).
- Do mięsa dodać żółtko, musztardę, pieprz, wymieszać.
- Mięso posolić chwilę przed smażeniem.
- Uformować kotlety o średnicy 13 cm, obtoczyć w mące. Środek kotleta spłaszczyć bardziej, pozostawiając grubszy rant.
- Kotlety smażyć na tłuszczu z bekonu (można dodać trochę smalcu lub oleju).
- Smażyć krótko z obu stron, na mocnym ogniu, nie dociskać łopatką aby nie wypłynęły soki z mięsa.
- Na spodzie bułki układamy : liść sałaty, trochę cebuli karmelizowanej, po dwie łyżeczki musztardy, majonezu, kotlet wołowy, plasterek sera topionego, plasterki boczku, plasterek pomidora i liść sałaty.