Czas na jagody pomału się kończy, ale przecież można zrobić z nich przetwory na zimę. Jagody w syropie są cudownym dodatkiem do deserów, uwielbiam budyń z jagodami. Są bardzo zdrowe i pyszne, wystarczy dodać łyżeczkę jagód w syropie do herbaty. Z podanej ilości składników można zrobić 5-słoików po 150 ml każdy.
SKŁADNIKI – JAGODY W SYROPIE
- 1 litr jagód
- 10 łyżek cukru
PRZEPIS NA JAGODY W SYROPIE W SŁOIKACH
- Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
- Jagody wypłukać w letniej wodzie. Usunąć listki.
- Owoce nałożyć do 3/4 wysokości słoików, zasypując je cukrem (po dwie łyżki).
- Zewnętrzną stronę szyjki słoika przetrzeć spirytusem.
- Słoiki nie zakręcać mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
- Słoiki pasteryzujemy przez 30 minut.
- Odstawić słoiki w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).