Jagody w syropie w słoikach

Jagody w syropie w słoikach


schedule
60min
5
Łatwy

Czas na jagody pomału się kończy, ale przecież można zrobić z nich przetwory na zimę. Jagody w syropie są cudownym dodatkiem do deserów, uwielbiam budyń z jagodami. Są bardzo zdrowe i pyszne, wystarczy dodać łyżeczkę jagód w syropie do herbaty. Z podanej ilości składników można zrobić 5-słoików po 150 ml każdy.

SKŁADNIKI NA JAGODY W SYROPIE

  • 1 litr jagód
  • 10 łyżek cukru

PRZEPIS NA JAGODY W SŁOIKACH W SŁOIKACH

  1. Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
  2. Jagody wypłukać w letniej wodzie. Usunąć listki.
  3. Owoce nałożyć do 3/4 wysokości słoików, zasypując je cukrem (po dwie łyżki).
  4. Zewnętrzną stronę szyjki słoika przetrzeć spirytusem.
  5. Słoiki nie zakręcać mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
  6. Słoiki pasteryzujemy przez 30 minut.
  7. Odstawić słoiki w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o