Jagody w syropie w słoikach

Jagody w syropie w słoikach

60min
5porcji
Łatwy

Czas na jagody pomału się kończy, ale przecież można zrobić z nich przetwory na zimę. Jagody w syropie są cudownym dodatkiem do deserów, uwielbiam budyń z jagodami. Są bardzo zdrowe i pyszne, wystarczy dodać łyżeczkę jagód w syropie do herbaty. Z podanej ilości składników można zrobić 5-słoików po 150 ml każdy.

SKŁADNIKI – JAGODY W SYROPIE

  • 1 litr jagód
  • 10 łyżek cukru

PRZEPIS NA JAGODY W SYROPIE W SŁOIKACH

  1. Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
  2. Jagody wypłukać w letniej wodzie. Usunąć listki.
  3. Owoce nałożyć do 3/4 wysokości słoików, zasypując je cukrem (po dwie łyżki).
  4. Zewnętrzną stronę szyjki słoika przetrzeć spirytusem.
  5. Słoiki nie zakręcać mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
  6. Słoiki pasteryzujemy przez 30 minut.
  7. Odstawić słoiki w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments