Dziś w menu ciasto „Deluxe” – „Bakaliowa delicja” znane również pod mniej ciekawą nazwą „Kora orzechowa”. Bazą ciasta jest biszkopt głównie na samych białkach ale za to z bakaliami. Ciasto przekładamy delicjami i kremem budyniowym na syropie z brzoskwiń. Na wierzch wykładamy warstwę kremu oraz plasterki brzoskwiń, zalewamy galaretką pomarańczową. Całość to poezja, gorąco polecam.
SKŁADNIKI – CIASTO BAKALIOWA DELICJA
BISZKOPT BAKALIOWY
- 8 białek jajka
- 3 żółtka
- 100 g orzechów włoskich zmielonych
- 1 szklanka cukru drobnego
- 100 g orzechów włoskich posiekanych
- 100 g rodzynek
- 3 łyżki mąki pszennej
- 100 g wiórek kokosowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
KREM BUDYNIOWY
- 1 puszka brzoskwiń w syropie
- 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 3/4 szklanki wody
- 300 g masła
- olejek pomarańczowy
DODATKOWO
- 2 opakowania delicji pomarańczowych (po 147 g)
- 2 galaretki pomarańczowe (na 3 szklanki wody)
- 1/2 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej z 2 łyżeczek
PRZEPIS NA CIASTO BAKALIOWA DELICJA – KORA ORZECHOWA
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU BAKALIOWEGO
- Białka ubić, dodając stopniowo cukier.
- Ubite białka delikatnie wymieszać kolejno z żółtkami, zmielonymi orzechami.
- Do masy dodać posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki.
- Następnie masę wymieszać z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną z proszkiem do pieczenia.
- Ciasto podzielić – wyłożyć na dwie blaszki (36/24 cm – wyłożone papierem do pieczenia), piec w temperaturze 160°C, przez 30 minut.
PRZYGOTOWANIE KREMU BUDYNIOWEGO
- Syrop z puszki odlać, uzupełnić wodą, aby otrzymać 400 ml soku (2 szklanki), zagotować.
- Budynie oraz mąkę pszenną wymieszać z 3/4 szklanki zimnej wody, następnie zmiksować z żółtkami. Wlać do gotowanego soku, mieszać stale, żeby nie powstały grudki, aż budyń zgęstnieje.
- Budyń odstawić do ostygnięcia.
- Rozpocząć ucieranie dodając do miękkiego masła po łyżce budyniu, aż krem będzie jednolity i puszysty.
- Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć około 1/3 kremu, na krem ułożyć delicje (czekoladą do góry), przykryć 1/3 kremu.
- Ułożyć drugi blat biszkoptu, rozsmarować pozostałą część kremu.
- Na wierzch poukładać plasterki brzoskwiń, odstawić do lodówki.
- Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, ostudzić, odstawić do lodówki do częściowego stężenia (około 40 minut).
- Tężejącą galaretkę wylać na wierzch kremu. Żeby galaretka nie uciekła, do brzegów ciasta – kremu, należy wcześniej przykleić pasek foliowy.
- Ciasto odstawić na noc do lodówki.