Ciasto bakaliowa delicja - kora orzechowa

Ciasto Bakaliowa delicja – Kora orzechowa

120min
24porcje
Średni

Dziś w menu ciasto „Deluxe” – „Bakaliowa delicja” znane również pod mniej ciekawą nazwą „Kora orzechowa”. Bazą ciasta jest biszkopt głównie na samych białkach ale za to z bakaliami. Ciasto przekładamy delicjami i kremem budyniowym na syropie z brzoskwiń. Na wierzch wykładamy warstwę kremu oraz plasterki brzoskwiń, zalewamy galaretką pomarańczową. Całość to poezja, gorąco polecam.

SKŁADNIKI – CIASTO BAKALIOWA DELICJA

BISZKOPT BAKALIOWY

  • 8 białek jajka
  • 3 żółtka
  • 100 g orzechów włoskich zmielonych
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • 100 g orzechów włoskich posiekanych
  • 100 g rodzynek
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 100 g wiórek kokosowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

KREM BUDYNIOWY

  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 2 budynie śmietankowe (bez cukru)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 żółtek
  • 3/4 szklanki wody
  • 300 g masła
  • olejek pomarańczowy

DODATKOWO

  • 2 opakowania delicji pomarańczowych (po 147 g)
  • 2 galaretki pomarańczowe (na 3 szklanki wody)
  • 1/2 szklanki zaparzonej kawy rozpuszczalnej z 2 łyżeczek

PRZEPIS NA CIASTO BAKALIOWA DELICJA – KORA ORZECHOWA

PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU BAKALIOWEGO

  1. Białka ubić, dodając stopniowo cukier.
  2. Ubite białka delikatnie wymieszać kolejno z żółtkami, zmielonymi orzechami.
  3. Do masy dodać posiekane orzechy, wiórki kokosowe i rodzynki.
  4. Następnie masę wymieszać z mąką ziemniaczaną, mąką pszenną z proszkiem do pieczenia.
  5. Ciasto podzielić – wyłożyć na dwie blaszki (36/24 cm – wyłożone papierem do pieczenia), piec w temperaturze 160°C, przez 30 minut.

PRZYGOTOWANIE KREMU BUDYNIOWEGO

  1. Syrop z puszki odlać, uzupełnić wodą, aby otrzymać 400 ml soku (2 szklanki), zagotować.
  2. Budynie oraz mąkę pszenną wymieszać z 3/4 szklanki zimnej wody, następnie zmiksować z żółtkami. Wlać do gotowanego soku, mieszać stale, żeby nie powstały grudki, aż budyń zgęstnieje.
  3. Budyń odstawić do ostygnięcia.
  4. Rozpocząć ucieranie dodając do miękkiego masła po łyżce budyniu, aż krem będzie jednolity i puszysty.
  1. Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć około 1/3 kremu, na krem ułożyć delicje (czekoladą do góry), przykryć 1/3 kremu.
  2. Ułożyć drugi blat biszkoptu, rozsmarować pozostałą część kremu.
  3. Na wierzch poukładać plasterki brzoskwiń, odstawić do lodówki.
  4. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody, ostudzić, odstawić do lodówki do częściowego stężenia (około 40 minut).
  5. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch kremu. Żeby galaretka nie uciekła, do brzegów ciasta – kremu, należy wcześniej przykleić pasek foliowy.
  6. Ciasto odstawić na noc do lodówki.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments