Przepis na muffiny

Muffiny

30min
12porcji
Łatwy

Kiedy nie mam czasu na pieczenie ciast często sięgam do mega łatwego i szybkiego przepisu na muffiny. Ciasto na muffiny z tego przepisu pięknie wyrasta i nie opada. Jeśli mamy pod ręką płatki czekoladowe lub mrożone jagody możemy dodać je na wierzch rozlanego do foremek ciasta. Na koniec babeczki polewam czekoladą, zdobię kolorowymi posypkami. Dla większego efektu wierzch można ozdobić kremem tortowym i cukrowymi kwiatkami.

SKŁADNIKI – MUFFINY

  • 1 1/4  szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 budyń waniliowy
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 100 ml oleju
  • 50 ml mleka
  • cukier waniliowy

DODATKOWO

  • polewa czekoladowa lub krem tortowy
  • kolorowe posypki czekoladowe lub cukrowe
  • mrożone jagody

PRZEPIS NA MUFFINY

  1. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sito.
  2. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać robotem kuchennym.
  3. W metalowej formie na muffiny wykładamy papierowe foremki na babeczki.
  4. Rozlewamy ciasto na muffinki (zostawiamy 2 mm od góry).
  5. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments