Moja kochana królewna na urodziny zamówiła sobie tort angielski z Jednorożcem. Próbowałam oczami wyobraźni zaprojektować specjalnie dla niej wymarzony tort. W osobnym artykule opisałam sposób wykonania jednorożca z masy cukrowej , który odgrywa główną rolę.
Zamieściłam tam również do odwzorowania szablon jednorożca oraz kształt falbanki torta. Figurkę postanowiłam wyeksponować na błękitno-białym marmurkowym tle z masy cukrowej pokrywającej tort. Całość dla dopełnienia ozdobiłam samodzielnie wykonanymi serduszkami i kwiatkami również z masy cukrowej. Będę szczęśliwa jeśli mój tort będzie inspiracją dla innych mam!
SKŁADNIKI – TORT ANGIELSKI Z JEDNOROŻCEM
BISZKOPT
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
PONCZ
- 1/3 szklanki przegotowanej ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 10-20 ml spirytusu
- 1 olejku cytrynowego
KREM
- 1 opakowanie kremu śmietankowego do tortów
- 300 ml schłodzonego mleka
- 100 g masła
WARSTWA TRUSKAWKOWA
- 1 kg truskawek
- 1,5 szklanki gorącej wody
- 1 opakowanie galaretki truskawkowej
DODATKOWO
- klej spożywczy
- 800 g masy cukrowej (z olejkiem migdałowym)
- niebieski barwnik spożywczy
- jednorożec, serduszka, kwiatki i listki z masy cukrowej
PRZEPIS NA TORT ANGIELSKI Z JEDNOROŻCEM
- Większą tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować margaryną, oprószyć bułką tartą.
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU
- Białka ubić z cukrem.
- Do białka dodawać powoli żółtka, wymieszać.
- Do miski przesiać mąkę tortową i ziemniaczaną zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
- Dodać białka z żółtkami i delikatnie wymieszać łyżką, dodać ocet, wymieszać.
- Wyłożyć do tortownicy.
- Piec w temperaturze 180°C przez około 40-50 minut.
- Wyciągnąć do ostygnięcia.
PRZYGOTOWANIE WARSTWY TRUSKAWKOWEJ
- Truskawki wymyć, usunąć szypułki, pokroić na ćwiartki.
- Galaretkę rozrabiamy w gorącej wodzie, studzimy, odstawiamy na około 1-godzinę do lodówki.
- Mniejszą tortownicę (o średnicy 20 cm) wykładamy folią spożywczą. Wykładamy truskawki, zalewamy lekko tężejącą galaretką, odkładamy na noc do lodówki.
- Biszkopt dzielimy na dwie części (najpierw ścinamy górę). Nasączamy „ponczem”.
- Przygotowanie kremu śmietankowego. Do wysokiego garnka wlewamy mleko dodajemy krem w proszku, mieszamy, ubijamy na wysokich obrotach przez około 3-5 minut.
- Dodajemy miękkie! masło, mieszamy robotem.
- Spód torta smarujemy cienką warstwą kremu.
- Wykładamy ostrożnie zastygniętą galaretkę
- Większą połową kremu zakrywamy galaretką, wyrównujemy, przykrywamy drugim blatem biszkoptu.
- Wierzch i boki przykrywamy i wyrównujemy resztą kremu.
- Odstawiamy torta do lodówki (na noc).
- Masę cukrową wyrabiamy, aż będzie elastyczna. Dłonie należy wcześniej natłuścić delikatnie PLANTĄ.
- Około 2/3 masy cukrowej mieszamy z niewielką ilością niebieskiego barwnika spożywczego.
- Mniejszą połowę niebieskiej masy zostawiamy na ozdobny pas wokół torta. Zawijamy ponownie w folię, odstawiamy.
- Blat stołu smarujemy PLANTĄ, lekko posypujemy mąką ziemniaczaną.
- Białą masę cukrową mieszamy z niebieską, tak aby powstały nieregularne kształty.
- Masę rozwałkować wałkiem do ciasta na grubość 2-3 mm tworząc koło o średnicy 38 cm.
- Rozwałkowaną masę cukrową ostrożnie nawijamy na wałek i nakładamy na tort.
- Dłonią wygładzamy brzegi tortu, tak aby równo przylegała.
- Następnie obcinamy brzegi zbędnej masy pozostawiając około 1 cm, który podwijamy pod spód tortu.
- Z pozostałej niebieskiej masy cukrowej robimy pasek według wzoru.
- Klejem spożywczym przyklejamy nasze ozdoby z cukru.