Tort angielski z Jednorożcem

Tort angielski z Jednorożcem

180min
12porcji
Trudny

Moja kochana królewna na urodziny zamówiła sobie tort angielski z Jednorożcem. Próbowałam oczami wyobraźni zaprojektować specjalnie dla niej wymarzony tort. W osobnym artykule opisałam sposób wykonania jednorożca z masy cukrowej , który odgrywa główną rolę.
Zamieściłam tam również do odwzorowania szablon jednorożca oraz kształt falbanki torta. Figurkę postanowiłam wyeksponować na błękitno-białym marmurkowym tle z masy cukrowej pokrywającej tort. Całość dla dopełnienia ozdobiłam samodzielnie wykonanymi serduszkami i kwiatkami również z masy cukrowej. Będę szczęśliwa jeśli mój tort będzie inspiracją dla innych mam!

SKŁADNIKI – TORT ANGIELSKI Z JEDNOROŻCEM

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu

PONCZ

  • 1/3 szklanki przegotowanej ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10-20 ml spirytusu
  • 1 olejku cytrynowego

KREM

  • 1 opakowanie kremu śmietankowego do tortów
  • 300 ml schłodzonego mleka
  • 100 g masła

WARSTWA TRUSKAWKOWA

  • 1 kg truskawek
  • 1,5 szklanki gorącej wody
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej

DODATKOWO

  • klej spożywczy
  • 800 g masy cukrowej (z olejkiem migdałowym)
  • niebieski barwnik spożywczy
  • jednorożec, serduszka, kwiatki i listki z masy cukrowej

PRZEPIS NA TORT ANGIELSKI Z JEDNOROŻCEM

  1. Większą tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować margaryną, oprószyć bułką tartą.

PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU

  1. Białka ubić z cukrem.
  2. Do białka dodawać powoli żółtka, wymieszać.
  3. Do miski przesiać mąkę tortową i ziemniaczaną zmieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
  4. Dodać białka z żółtkami i delikatnie wymieszać łyżką, dodać ocet, wymieszać.
  5. Wyłożyć do tortownicy.
  6. Piec w temperaturze 180°C przez około 40-50 minut.
  7. Wyciągnąć do ostygnięcia.

PRZYGOTOWANIE WARSTWY TRUSKAWKOWEJ

  1. Truskawki wymyć, usunąć szypułki, pokroić na ćwiartki.
  2. Galaretkę rozrabiamy w gorącej wodzie, studzimy, odstawiamy na około 1-godzinę do lodówki.
  3. Mniejszą tortownicę (o średnicy 20 cm) wykładamy folią spożywczą. Wykładamy truskawki, zalewamy lekko tężejącą galaretką, odkładamy na noc do lodówki.
  4. Biszkopt dzielimy na dwie części (najpierw ścinamy górę). Nasączamy „ponczem”.
  5. Przygotowanie kremu śmietankowego. Do wysokiego garnka wlewamy mleko dodajemy krem w proszku, mieszamy, ubijamy na wysokich obrotach przez około 3-5 minut.
  6. Dodajemy miękkie! masło, mieszamy robotem.
  7. Spód torta smarujemy cienką warstwą kremu.
  8. Wykładamy ostrożnie zastygniętą galaretkę
  1. Większą połową kremu zakrywamy galaretką, wyrównujemy, przykrywamy drugim blatem biszkoptu.
  1. Wierzch i boki przykrywamy i wyrównujemy resztą kremu.
  2. Odstawiamy torta do lodówki (na noc).
  3. Masę cukrową wyrabiamy, aż będzie elastyczna. Dłonie należy wcześniej natłuścić delikatnie PLANTĄ.
  4. Około 2/3 masy cukrowej mieszamy z niewielką ilością niebieskiego barwnika spożywczego.
  5. Mniejszą połowę niebieskiej masy zostawiamy na ozdobny pas wokół torta. Zawijamy ponownie w folię, odstawiamy.
  6. Blat stołu smarujemy PLANTĄ, lekko posypujemy mąką ziemniaczaną.
  7. Białą masę cukrową mieszamy z niebieską, tak aby powstały nieregularne kształty.
  8. Masę rozwałkować wałkiem do ciasta na grubość 2-3 mm tworząc koło o średnicy 38 cm.
  9. Rozwałkowaną masę cukrową ostrożnie nawijamy na wałek i nakładamy na tort.
  10. Dłonią wygładzamy brzegi tortu, tak aby równo przylegała.
  11. Następnie obcinamy brzegi zbędnej masy pozostawiając około 1 cm, który podwijamy pod spód tortu.
  1. Z pozostałej niebieskiej masy cukrowej robimy pasek według wzoru.
  2. Klejem spożywczym przyklejamy nasze ozdoby z cukru. 
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments