Jednorożec z masy cukrowej jest podstawą mojego pomysłu na „Tort angielski z jednorożcem”. Dla osób zainteresowanych wykonaniem załączyłam do odwzorowania szablon Jednorożec wraz z kształtem falbanki torta. W osobnym artykule opisałam sposób na wykonie masy cukrowej. Wykonanie kwiatków nie jest trudne. Przydadzą się małe foremki do wykrawania. Do nadania kwiatkom półokrągłego kształtu wykorzystałam połówki kuleczek dostępnych w automatach z zabawkami dla dzieci. Do wykonania serduszek wykorzystałam zakupione ostatnio wycinarki z tłoczkiem, które nadają piękne wzory. Dodatkowo z białej masy cukrowej wykonałam kokardkę, a na wstążkach zrobiłam napis.
SKŁADNIKI – JEDNOROŻEC Z MASY CUKROWEJ
- około 400 g masy cukrowej
- cukier puder do podsypania
- odrobina barwnika spożywczego: niebieskiego, różowego, zielonego, żółtego, czarnego
- perłowy barwnik spożywczy – niebieski lub turkusowy
- koraliki cukrowe
DODATKOWO
- kawałek płótna lnianego
- niewielka ilość tłuszczu roślinnego PLANTA do wyrabiania
- mąka ziemniaczana do modelowania
- woreczki foliowe (do przechowywania)
- wilgotna ściereczka do rąk
SPOSÓB WYKONANIA JEDNOROŻCA Z MASY CUKROWEJ
- Połowę białej masy cukrowej zostawiamy na jednorożca, kokardę i białe kwiaty. Resztę masy dzielimy i mieszamy osobno z barwnikiem niebieskim i różowym. Kawałek masy mieszamy z zielonym – na listki, żółtym barwnikiem – na róg oraz z czarnym – na oko.
- Owijamy je szczelnie w osobnych woreczkach foliowych, odstawiamy.
- Przed przystąpieniem do pracy należy przygotować: osobne miseczki z mąką ziemniaczaną, z cukrem pudrem, PLANTĄ, wilgotną ściereczkę, wałek do masy cukrowej (narzędzia i wykrawaczkę do modelowania).
- Wyciąć wzór konia, odrysować na płótnie.
- Na płótnie modelujemy kształt konia.
- Można rozwałkować masę i od papierowej formy wyciąć cały kształt wykrawaczką.
- Tworzymy z cienkich paseczków grzywę i ogon.
- Wycinamy od formy pasek na róg, zwijamy go w rulon.
- Robimy wgłębienia na zgięciach, które następnie malujemy perłowym barwnikiem za pomocą pędzelka – na sucho.
- Za pomocą wykrawaczki, z białej masy wycinamy pasek o wymiarach 2/30 cm.
- Formujemy na środku kokardkę (napis tworzymy po wyschnięciu).
- Masę na kwiatki rozwałkować, foremką wykrawać kwiatki (białe, niebieskie i różowe). Uformować płatki, zrobić dołeczki na koraliki.
- Kwiatki umieścić w półokrągłych foremkach, przykleić na środkach koraliki.
- Wycinamy serduszka z różowej i niebieskiej masy (po dziesięć sztuk).
- Z zielonej masy tworzymy drobne listki.