Ryba w zalewie pomidorowej

Ryba w zalewie pomidorowej

90min
20porcji
Łatwy

Z myślą o nadchodzących świętach i nie tylko przygotowałam przepis na rybę w zalewie pomidorowej. Stary sprawdzony przepis, idealny na spotkania w świątecznym gronie. Smażone filety z morszczuka przekładam krążkami cebuli i plasterkami ogórka kiszonego lub konserwowego. Rybę w zalewie pomidorowej należy odstawić na noc do lodówki, smakuje najlepiej na drugi dzień.

SKŁADNIKI – RYBA W ZALEWIE POMIDOROWEJ

  • 80 dkg fileta z morszczuka (mrożony bez glazury!)
  • 2 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • 2 średnie cebule
  • 6 ogórków kiszonych lub konserwowych

ZALEWA POMIDOROWA

  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 200 g gęstego ketchupu
  • 2 szklanki przegotowanej wody
  • 0,5 szklanki oleju
  • 6 łyżek octu jabłkowego (lub spirytusowego)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe

PRZEPIS NA RYBĘ W ZALEWIE POMIDOROWEJ

  1. Rybę (rozmrożoną) pokroić na mniejsze kawałki.
  2. Jajka roztrzepać z wyciśniętym czosnkiem.
  3. Kawałki ryby namoczyć w jajkach, odstawić na 1-godzinę do lodówki.
  4. Rybę obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju, odstawić.
  5. Przygotować zalewą. Zagotować wszystkie składniki zalewy, odstawić.
  6. Cebulę pokroić w krążki, sparzyć, odcedzić. Ogórki pokroić w plasterki.
  7. Usmażoną rybę układać w salaterce warstwami, przekładać krążkami cebuli i plasterkami ogórków.
  8. Rybę zalać ciepłą zalewą pomidorową, po ostygnięciu odstawić do lodówki na noc.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments