Z myślą o nadchodzących świętach i nie tylko przygotowałam przepis na rybę w zalewie pomidorowej. Stary sprawdzony przepis, idealny na spotkania w świątecznym gronie. Smażone filety z morszczuka przekładam krążkami cebuli i plasterkami ogórka kiszonego lub konserwowego. Rybę w zalewie pomidorowej należy odstawić na noc do lodówki, smakuje najlepiej na drugi dzień.
SKŁADNIKI – RYBA W ZALEWIE POMIDOROWEJ
- 80 dkg fileta z morszczuka (mrożony bez glazury!)
- 2 jajka
- 4 ząbki czosnku
- bułka tarta
- olej do smażenia
- 2 średnie cebule
- 6 ogórków kiszonych lub konserwowych
ZALEWA POMIDOROWA
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 200 g gęstego ketchupu
- 2 szklanki przegotowanej wody
- 0,5 szklanki oleju
- 6 łyżek octu jabłkowego (lub spirytusowego)
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 4 listki laurowe
PRZEPIS NA RYBĘ W ZALEWIE POMIDOROWEJ
- Rybę (rozmrożoną) pokroić na mniejsze kawałki.
- Jajka roztrzepać z wyciśniętym czosnkiem.
- Kawałki ryby namoczyć w jajkach, odstawić na 1-godzinę do lodówki.
- Rybę obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju, odstawić.
- Przygotować zalewą. Zagotować wszystkie składniki zalewy, odstawić.
- Cebulę pokroić w krążki, sparzyć, odcedzić. Ogórki pokroić w plasterki.
- Usmażoną rybę układać w salaterce warstwami, przekładać krążkami cebuli i plasterkami ogórków.
- Rybę zalać ciepłą zalewą pomidorową, po ostygnięciu odstawić do lodówki na noc.