Uszka zapiekane z mięsem i suszonymi pomidorami

Uszka zapiekane z mięsem i suszonymi pomidorami

120min
6porcji
Średni

Zamiast świątecznej wersji uszek polecam mój własny przepis na uszka zapiekane z mięsem i suszonymi pomidorami. Uszka polane sosem beszamelowym i posypane serem zapiekam w naczyniach żaroodpornych. To wspaniałe, sycące danie ma dodatkową zaletę, uszka można przygotować dużo wcześniej i zamrozić. Przed imprezą wystarczy je obgotować, przygotować sos, zetrzeć ser, zapiec i gotowe.

SKŁADNIKI – USZKA ZAPIEKANE Z MIĘSEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

FARSZ

  • 60 dkg mielonej łopatki
  • 150 g suszonych pomidorów (odsączonych z oleju)
  • 1 duża cebula
  • 1 spory pęczek natki pietruszki
  • papryka słodka
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia

CIASTO

  • 5 szklanek mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli

SOS BESZAMELOWY

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka śmietany słodkiej 18%
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzu białego!
  • 1 łyżeczka soli

DODATKOWO

  • 30 dkg sera mozzarella lub żółtego

PRZEPIS NA USZKA ZAPIEKANE Z MIĘSEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

PRZYGOTOWANIE FARSZU

  1. Mięso obsmażyć na oleju, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką.
  2. Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki.
  3. Ostygnięte mięso można zmiksować razem z pomidorami.
  4. Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, dodać do mięsa.
  5. Natkę pietruszki posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami.

PRZYGOTOWANIE USZEK

  1. Do mąki dodać jajka, sól, wodę zagnieść ciasto.
  2. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut. Ponownie zagnieść i rozwałkować na grubość około 2 mm.
  3. Ciasto kroić w kwadraty o wymiarach 4×4 cm i przykryć lnianą ściereczką (wychodzi około 160 sztuk uszek).
  4. Przed nałożeniem farszu, każdy kwadrat ciasta odwrócić koniecznie spodem do góry, inaczej ciężko będzie skleić brzegi uszek.
  5. Na środek każdego kwadratu nałożyć niewielką ilość farszu, złożyć w trójkąt, dokładnie zlepić brzegi, złączyć dwa rogi podstawy naszego trójkąta.
  1. Uszka ułożyć na szufladce zamrażarki tak aby się nie stykały.
  2. Dopiero po zamrożeniu umieścić je w woreczkach (w plastikowych pudełkach).
  3. Przed podaniem zamrożone uszka wrzucić do osolonego wrzątku, mieszać, gotować przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Uszka odcedzić i schłodzić pod zimną wodą.
  4. Uszka ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

PRZYGOTOWANIE SOSU BESZAMELOWEGO

  1. Masło umieścić w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuścić.
  2. Na płynnym maśle rozsypać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką, aż składniki się połączą.
  3. Nie smażymy i nie przyrumieniamy składników tylko od razu, gdy uzyskamy gładką masę wlać część śmietany wymieszanej z wodą.
  4. Mieszamy energicznie trzepaczką, żeby nie powstała „klucha”.
  5. Cały czas mieszając, podgrzewać, gdy sos zacznie gęstnieć, wlać następną porcję płynów i podgrzać mieszając. Powtarzać tę czynność, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany.
  6. Sos beszamelowy doprawić solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową. Polać uszka sosem.
  7. Wierzch posypać startym serem.
  8. Piec w temperaturze 180°C, przez 20 minut..
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments