Zamiast świątecznej wersji uszek polecam mój własny przepis na uszka zapiekane z mięsem i suszonymi pomidorami. Uszka polane sosem beszamelowym i posypane serem zapiekam w naczyniach żaroodpornych. To wspaniałe, sycące danie ma dodatkową zaletę, uszka można przygotować dużo wcześniej i zamrozić. Przed imprezą wystarczy je obgotować, przygotować sos, zetrzeć ser, zapiec i gotowe.
SKŁADNIKI – USZKA ZAPIEKANE Z MIĘSEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
FARSZ
- 60 dkg mielonej łopatki
- 150 g suszonych pomidorów (odsączonych z oleju)
- 1 duża cebula
- 1 spory pęczek natki pietruszki
- papryka słodka
- sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
CIASTO
- 5 szklanek mąki pszennej
- 1 szklanka wody
- 2 jajka
- 1 łyżeczka soli
SOS BESZAMELOWY
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka śmietany słodkiej 18%
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki pieprzu białego!
- 1 łyżeczka soli
DODATKOWO
- 30 dkg sera mozzarella lub żółtego
PRZEPIS NA USZKA ZAPIEKANE Z MIĘSEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
PRZYGOTOWANIE FARSZU
- Mięso obsmażyć na oleju, doprawić solą, pieprzem i papryką słodką.
- Pomidory suszone pokroić na mniejsze kawałki.
- Ostygnięte mięso można zmiksować razem z pomidorami.
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju, dodać do mięsa.
- Natkę pietruszki posiekać, wymieszać z pozostałymi składnikami.
PRZYGOTOWANIE USZEK
- Do mąki dodać jajka, sól, wodę zagnieść ciasto.
- Ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 30 minut. Ponownie zagnieść i rozwałkować na grubość około 2 mm.
- Ciasto kroić w kwadraty o wymiarach 4×4 cm i przykryć lnianą ściereczką (wychodzi około 160 sztuk uszek).
- Przed nałożeniem farszu, każdy kwadrat ciasta odwrócić koniecznie spodem do góry, inaczej ciężko będzie skleić brzegi uszek.
- Na środek każdego kwadratu nałożyć niewielką ilość farszu, złożyć w trójkąt, dokładnie zlepić brzegi, złączyć dwa rogi podstawy naszego trójkąta.
- Uszka ułożyć na szufladce zamrażarki tak aby się nie stykały.
- Dopiero po zamrożeniu umieścić je w woreczkach (w plastikowych pudełkach).
- Przed podaniem zamrożone uszka wrzucić do osolonego wrzątku, mieszać, gotować przez 3 minuty od momentu wypłynięcia na wierzch. Uszka odcedzić i schłodzić pod zimną wodą.
- Uszka ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
PRZYGOTOWANIE SOSU BESZAMELOWEGO
- Masło umieścić w rondelku i na małym ogniu powoli go rozpuścić.
- Na płynnym maśle rozsypać mąkę i energicznie mieszać trzepaczką, aż składniki się połączą.
- Nie smażymy i nie przyrumieniamy składników tylko od razu, gdy uzyskamy gładką masę wlać część śmietany wymieszanej z wodą.
- Mieszamy energicznie trzepaczką, żeby nie powstała „klucha”.
- Cały czas mieszając, podgrzewać, gdy sos zacznie gęstnieć, wlać następną porcję płynów i podgrzać mieszając. Powtarzać tę czynność, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany.
- Sos beszamelowy doprawić solą, pieprzem białym i gałką muszkatołową. Polać uszka sosem.
- Wierzch posypać startym serem.
- Piec w temperaturze 180°C, przez 20 minut..