Brakuje czasu lub cierpliwości? Nic nie szkodzi, piernik błyskawiczny nie musi „leżakować”. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy połączyć kilka składników, a zapach przypraw korzennych wypełni nasz dom. To jeden z moich pierwszych przepisów świątecznych, dlatego piernik ten wspominam z sentymentem.
SKŁADNIKI – PIERNIK BŁYSKAWICZNY
- 1 szklanka mleka
- 1/2 kostki margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 3 płaskie łyżeczki kakao
- 3 łyżki miodu
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 szklanki mąki
- 1 opakowanie przypraw do piernika
- 1 łyżka powideł śliwkowych lub marmolady
POLEWA KAKAOWA
- 3 łyżki wody
- 5 łyżek cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/8 kostki masła
DODATKOWO
- 150 g powideł śliwkowych lub marmolady (do przełożenia ciasta)
- kolorowe posypki cukrowe
- skórka pomarańczowa kandyzowana
- orzechy włoskie lub laskowe
PRZEPIS NA PIERNIK BŁYSKAWICZNY
- Podgrzać mleko, wymieszać z cukrem, kakao, połączyć z miodem i margaryną.
- Masę odstawić do ostudzenia, wymieszać z mąką, przyprawami, sodą, jajkiem i łyżką powideł.
- Podłużną foremkę (wymiar 12x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.
- Ciasto piec w temperaturze 190°C, przez 50 minut..
- Wykonać test drewnianym patyczkiem, nakłuć ciasto aż do spodu. Jeżeli patyk będzie suchy, nie trzeba przedłużać czasu pieczenia.
- Ciasto po ostygnięciu przekroić wzdłuż, przełożyć powidłami lub marmoladą.
- Przygotować polewę kakaową. Podgrzać wodę, wymieszać z cukrem, kakao, połączyć z margaryną, zagotować, wyłączyć palnik.
- Polewę mieszać, aż będzie gładka, lśniąca. Ciepłą polewę wylać na wierzch ciasta.
- Ozdobić wierzch posypką cukrową, kandyzowanymi skórkami pomarańczy, orzechami.