Piernik błyskawiczny

Piernik błyskawiczny

90min
12porcji
Łatwy

Brakuje czasu lub cierpliwości? Nic nie szkodzi, piernik błyskawiczny nie musi „leżakować”. Przepis jest bardzo prosty, wystarczy połączyć kilka składników, a zapach przypraw korzennych wypełni nasz dom. To jeden z moich pierwszych przepisów świątecznych, dlatego piernik ten wspominam z sentymentem.

SKŁADNIKI – PIERNIK BŁYSKAWICZNY

  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 płaskie łyżeczki kakao
  • 3 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 szklanki mąki
  • 1 opakowanie przypraw do piernika
  • 1 łyżka powideł śliwkowych lub marmolady

POLEWA KAKAOWA

  • 3 łyżki wody
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1/8 kostki masła

DODATKOWO

  • 150 g powideł śliwkowych lub marmolady (do przełożenia ciasta)
  • kolorowe posypki cukrowe
  • skórka pomarańczowa kandyzowana
  • orzechy włoskie lub laskowe

PRZEPIS NA PIERNIK BŁYSKAWICZNY

  1. Podgrzać mleko, wymieszać z cukrem, kakao, połączyć z miodem i margaryną.
  2. Masę odstawić do ostudzenia, wymieszać z mąką, przyprawami, sodą, jajkiem i łyżką powideł.
  3. Podłużną foremkę (wymiar 12x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto.
  4. Ciasto piec w temperaturze 190°C, przez 50 minut..
  5. Wykonać test drewnianym patyczkiem, nakłuć ciasto aż do spodu. Jeżeli patyk będzie suchy, nie trzeba przedłużać czasu pieczenia.
  6. Ciasto po ostygnięciu przekroić wzdłuż, przełożyć powidłami lub marmoladą.
  7. Przygotować polewę kakaową. Podgrzać wodę, wymieszać z cukrem, kakao, połączyć z margaryną, zagotować, wyłączyć palnik.
  8. Polewę mieszać, aż będzie gładka, lśniąca. Ciepłą polewę wylać na wierzch ciasta.
  9. Ozdobić wierzch posypką cukrową, kandyzowanymi skórkami pomarańczy, orzechami.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments