Zupa kartoflanka

Zupa kartoflanka

90min
4porcje
Łatwy

Zupa kartoflanka ma swoje wyjątkowe miejsce na polskim stole. Często wracam do prostych, tradycyjnych przepisów. Kartoflankę przygotowuję z lanymi kluskami i oczywiście z natką pietruszki oraz świeżym koperkiem.

SKŁADNIKI – ZUPA KARTOFLANKA

  • około 30 dkg żeberek
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 marchewka
  • kawałek selera (pietruszka)
  • 1 cebula w łupce
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • natka pietruszki, koperek
  • liście lub kawałek pory
  • (świeże liście lubczyku i nać selera)
  • liść laurowy -3 listki
  • ziele angielskie – 3 ziarenka
  • magi, pieprz do smaku

KLUSKI LANE

  • 2 małe jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 3-4 łyżki mąki przennej

PRZEPIS NA ZUPĘ KARTOFLANKĘ

  1. Porcję żeberek zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu (bez pokrywki).
  2. Po około 15 minutach zbierać szumowiny (ścięte białko z mięsa). Czynność powtarzamy jeszcze około 4 razy, aż wywar mięsny będzie czysty.
  3. Dodajemy sól, gotujemy 10 minut pod uchyloną pokrywką.
  4. Obraną marchewkę i seler zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ściąć końcówki cebuli.
  5. Do wywaru mięsnego dodać cebulę, ziemniaki, marchewkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie (lubczyk, nać selera), magi i pieprz do smaku.
  6. Gotować wywar mięsno-warzywny przez 20 minut.
  7. Z wywaru wyciągamy cebulę, por, lubczyk, nać selera.
  8. Przygotować kluski lane. W dużym kubku jajka ucierać łyżką z solą, dodając po 1-łyżce mąki.
  9. Ucierać, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto powinno być lejące, ale niezbyt rzadkie.
  10. Z zupy na chwilę wyciągnąć żeberka.
  11. Przez lejek wlewać kluski, mieszając delikatnie zupę.
  12. Do zupy dodać pokrojoną natkę pietruszki i koperek, oraz żeberka.
  13. Całość wymieszać, po 3 minutach wyłączyć palnik.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments