Zupa kartoflanka ma swoje wyjątkowe miejsce na polskim stole. Często wracam do prostych, tradycyjnych przepisów. Kartoflankę przygotowuję z lanymi kluskami i oczywiście z natką pietruszki oraz świeżym koperkiem.
SKŁADNIKI – ZUPA KARTOFLANKA
- około 30 dkg żeberek
- 1,5 litra wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 marchewka
- kawałek selera (pietruszka)
- 1 cebula w łupce
- 4-5 średnich ziemniaków
- natka pietruszki, koperek
- liście lub kawałek pory
- (świeże liście lubczyku i nać selera)
- liść laurowy -3 listki
- ziele angielskie – 3 ziarenka
- magi, pieprz do smaku
KLUSKI LANE
- 2 małe jajka
- 1 łyżeczka soli
- 3-4 łyżki mąki przennej
PRZEPIS NA ZUPĘ KARTOFLANKĘ
- Porcję żeberek zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu (bez pokrywki).
- Po około 15 minutach zbierać szumowiny (ścięte białko z mięsa). Czynność powtarzamy jeszcze około 4 razy, aż wywar mięsny będzie czysty.
- Dodajemy sól, gotujemy 10 minut pod uchyloną pokrywką.
- Obraną marchewkę i seler zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ściąć końcówki cebuli.
- Do wywaru mięsnego dodać cebulę, ziemniaki, marchewkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie (lubczyk, nać selera), magi i pieprz do smaku.
- Gotować wywar mięsno-warzywny przez 20 minut.
- Z wywaru wyciągamy cebulę, por, lubczyk, nać selera.
- Przygotować kluski lane. W dużym kubku jajka ucierać łyżką z solą, dodając po 1-łyżce mąki.
- Ucierać, aż pojawią się pęcherzyki powietrza. Ciasto powinno być lejące, ale niezbyt rzadkie.
- Z zupy na chwilę wyciągnąć żeberka.
- Przez lejek wlewać kluski, mieszając delikatnie zupę.
- Do zupy dodać pokrojoną natkę pietruszki i koperek, oraz żeberka.
- Całość wymieszać, po 3 minutach wyłączyć palnik.