Cukinia zapiekana z mięsem i serem to wspaniałe danie na obiad, imprezę czy kolację. Cukinia zawiera witaminę A, C, witaminy z grupy B oraz potas, żelazo, wapń, jod. To idealne warzywo, cukinia jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Owszem mięso i ser podbija nam kalorię w tym przepisie, ale potrawa jest grzechu warta! Smak potrawy uzupełnia cebula, papryka, pomidory z koncentratu oraz bazylia.
SKŁADNIKI – CUKINIA ZAPIEKANA Z MIĘSEM
- 6 średnich cukiń
- 80 dkg mielonej łopatki
- 1 papryka
- 2 cebule
- 5 łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki keczupu
- 20 dkg sera żółtego
- olej, pieprz, sól
- bazylia suszona
- 2-3 ząbki czosnku
PRZEPIS NA CUKINIĘ ZAPIEKANĄ Z MIĘSEM
- Cukinie umyć, przekroić wzdłuż, wydrążyć środki (miąższ pozostawić do farszu), posolić i odstawić na około 30 minut.
- Mięso usmażyć na oleju, doprawić solą, pieprzem, bazylią.
- Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę, chwilę jeszcze podsmażyć.
- Do farszu dodać wydrążony z cukinii miąższ, koncentrat pomidorowy, keczup, wymieszać i dusić jeszcze około 10 minut.
- Łódki z cukinii wypełnić farszem mięsnym, posypać startym serem, oprószyć bazylią.
- Zapiekać 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.