Sernik z pierzynką – sernik z rosą – stary sprawdzony przepis! Na podpiekanym spodzie z kruchego ciasta pieczemy niebiański, rozpływający się w ustach, delikatny sernik na mleku. To nie bajka, kluczem do końcowego efektu jest pierzynka z ubitych białek. W dalszym opisie zdradzę Wam co zrobić, aby piana była wysoka, nie opadała, a na jej wierzchu lśniła złota rosa.
SKŁADNIKI – SERNIK Z PIERZYNKĄ – ROSĄ
KRUCHE CIASTO
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 4 łyżki cukru drobnego
- 1/2 kostki masła lub margaryny
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA
- 1 kg twarogu sernikowego
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 2 całe jajka
- 4 żółtka
- 2 budynie waniliowe!
- 2 opakowania cukru waniliowego
- 3 szklanki mleka
PIERZYNKA
- 4 białka jaj
- szczypta soli
- 2/3 szklanki cukru drobnego!
PRZEPIS NA SERNIK Z PIERZYNKĄ – SERNIK Z ROSĄ
- Prostokątną blaszkę (o wymiarach 39×23,5×7) wyłożyć papierem do pieczenia (do jej wysokości).
- Przygotować ciasto kruche na spód. Składniki posiekać, zagnieść, wyłożyć na blaszkę (przygniatać na płasko dłonią).
- Ciasto piec 15 minut w temperaturze 180°C.
- Przygotować masę serową. Całe jajka i żółtka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, olejem i budyniami. Dodać ser, wymieszać, na koniec wlać mleko i zmiksować.
- Masa serowa o konsystencji rzadkiej zupy-krem wylać na gorący spód z ciasta kruchego.
- Sernik piec w temperaturze 180°C, przez około 60 minut.
- Kiedy wierzch sernika nabierze złotego koloru (w niektórych miejscach brązowego), rozpocząć ubijanie piany z białek.
- Przygotować pierzynkę. Po lekkim spienieniu białek dodać szczyptę soli, dalej ubijać na wysokich obrotach, aż piana z białek będzie sztywna, ale nie rozbita na „puch”.
- Do piany dodać łyżkę drobnego cukru, ubijać pianę, aż cukier się rozpuści (testujemy czy nie będzie wyczuwalny między palcami), dopiero wtedy dodać następną łyżkę cukru.
- Pianę po ubiciu od razu wyłożyć na gorący sernik, wyrównać szybko wierzch, zrobić fale packą z ząbkami. Piec jeszcze przez 10 minut.
- Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki, odczekać 15 minut. Sernik wyciągnąć do ostygnięcia. Rosa tworzy się już w ciągu 30 minut.