Sernik z pierzynką - sernik z rosą

Sernik z pierzynką – sernik z rosą

90min
20porcji
Średni

Sernik z pierzynką – sernik z rosą – stary sprawdzony przepis! Na podpiekanym spodzie z kruchego ciasta pieczemy niebiański, rozpływający się w ustach, delikatny sernik na mleku. To nie bajka, kluczem do końcowego efektu jest pierzynka z ubitych białek. W dalszym opisie zdradzę Wam co zrobić, aby piana była wysoka, nie opadała, a na jej wierzchu lśniła złota rosa.

SKŁADNIKI – SERNIK Z PIERZYNKĄ – ROSĄ

KRUCHE CIASTO

  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 4 łyżki cukru drobnego
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

MASA SEROWA

  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 2 całe jajka
  • 4 żółtka
  • 2 budynie waniliowe!
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 szklanki mleka

PIERZYNKA

  • 4 białka jaj
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki cukru drobnego!

PRZEPIS NA SERNIK Z PIERZYNKĄ – SERNIK Z ROSĄ

  1. Prostokątną blaszkę (o wymiarach 39×23,5×7) wyłożyć papierem do pieczenia (do jej wysokości).
  2. Przygotować ciasto kruche na spód. Składniki posiekać, zagnieść, wyłożyć na blaszkę (przygniatać na płasko dłonią).
  3. Ciasto piec 15 minut w temperaturze 180°C.
  4. Przygotować masę serową. Całe jajka i żółtka zmiksować z cukrem, cukrem waniliowym, olejem i budyniami. Dodać ser, wymieszać, na koniec wlać mleko i zmiksować.
  5. Masa serowa o konsystencji rzadkiej zupy-krem wylać na gorący spód z ciasta kruchego.
  6. Sernik piec w temperaturze 180°C, przez około 60 minut.
  7. Kiedy wierzch sernika nabierze złotego koloru (w niektórych miejscach brązowego), rozpocząć ubijanie piany z białek.
  8. Przygotować pierzynkę. Po lekkim spienieniu białek dodać szczyptę soli, dalej ubijać na wysokich obrotach, aż piana z białek będzie sztywna, ale nie rozbita na „puch”.
  9. Do piany dodać łyżkę drobnego cukru, ubijać pianę, aż cukier się rozpuści (testujemy czy nie będzie wyczuwalny między palcami), dopiero wtedy dodać następną łyżkę cukru.
  10. Pianę po ubiciu od razu wyłożyć na gorący sernik, wyrównać szybko wierzch, zrobić fale packą z ząbkami. Piec jeszcze przez 10 minut.
  11. Piekarnik wyłączyć, uchylić drzwiczki, odczekać 15 minut. Sernik wyciągnąć do ostygnięcia. Rosa tworzy się już w ciągu 30 minut.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments