Ciasto 3-bit – to proste, pyszne ciasto bez pieczenia–ponadczasowy przebój :). Podstawą są kruche herbatniki przełożone kremem budyniowym, masą kajmakową oraz bitą śmietaną. Pychota dla której warto zapomnieć o kaloriach.
SKŁADNIKI – CIASTO 3 BIT
- 2 paczki herbatników maślanych BONITKI (po 250 g)
- kakao do posypania na wierzch ciasta
MASA I
- 2 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe bez cukru
- 3/4 kostki masła (greckiego)
MASA II
- 460 g masy kajmakowej – krówka
MASA III
- 600 ml śmietany 30 %
- 2 opakowania śmietan-Fix
- 5 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny
PRZEPIS NA CIASTO 3 BIT
- Budynie rozrobić w małej ilości zimnego mleka.
- Zagotować resztę mleka, wymieszać z rozrobionym budyniem.
- Budyń gotować na wolnym ogniu przez około 3 minuty, ostudzić.
- Do utartego masła dodawać po 1-łyżce budyniu, stale ucierając na puszystą masę.
- Na prostokątnej blaszce o wymiarach 33/22 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
- Na herbatniki równo rozłożyć masę budyniową.
- Następnie ułożyć 2-warstwę herbatników a na ich wierzch rozprowadzić kajmak.
- Układamy 3-warstwę herbatników.
- Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy.
- Ubić śmietanę razem z cukrem pudrem wymieszanym ze śmietan-Fixem.
- Do śmietany dodajemy letnią żelatynę, całość miksujemy robotem.
- Ubitą śmietanę rozprowadzamy na herbatnikach (ozdabiamy szprycą cukierniczą).
- Ciasto odstawiamy do stężenia na kilka godzin do lodówki.
- Wierzch ciasta można posypać delikatnie kakao.