Ciasto 3 Bit

Ciasto 3 Bit

60min
20porcji
Łatwy

Ciasto 3-bit – to proste, pyszne ciasto bez pieczenia–ponadczasowy przebój :). Podstawą są kruche herbatniki przełożone kremem budyniowym, masą kajmakową oraz bitą śmietaną. Pychota dla której warto zapomnieć o kaloriach.

SKŁADNIKI – CIASTO 3 BIT

  • 2 paczki herbatników maślanych BONITKI (po 250 g)
  • kakao do posypania na wierzch ciasta

MASA I

  • 2 szklanki mleka
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 3/4 kostki masła (greckiego)

MASA II

  • 460 g masy kajmakowej – krówka

MASA III

  • 600 ml śmietany 30 %
  • 2 opakowania śmietan-Fix
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny

PRZEPIS NA CIASTO 3 BIT

  1. Budynie rozrobić w małej ilości zimnego mleka.
  2. Zagotować resztę mleka, wymieszać z rozrobionym budyniem.
  3. Budyń gotować na wolnym ogniu przez około 3 minuty, ostudzić.
  4. Do utartego masła dodawać po 1-łyżce budyniu, stale ucierając na puszystą masę.
  5. Na prostokątnej blaszce o wymiarach 33/22 cm (wyłożonej papierem do pieczenia) ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
  6. Na herbatniki równo rozłożyć masę budyniową.
  7. Następnie ułożyć 2-warstwę herbatników a na ich wierzch rozprowadzić kajmak.
  8. Układamy 3-warstwę herbatników.
  9. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, studzimy.
  10. Ubić śmietanę razem z cukrem pudrem wymieszanym ze śmietan-Fixem.
  11. Do śmietany dodajemy letnią żelatynę, całość miksujemy robotem.
  12. Ubitą śmietanę rozprowadzamy na herbatnikach (ozdabiamy szprycą cukierniczą).
  13. Ciasto odstawiamy do stężenia na kilka godzin do lodówki.
  14. Wierzch ciasta można posypać delikatnie kakao.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments