Jak impreza to koniecznie sałatka, lekka i smaczna, polana sosem winegret. Głównymi składnikami tej sałatki to makaron Penne, ser Feta i świeży ogórek. Do tego sałata rukola oraz dla uzupełnienia suszone pomidory i prażony słonecznik.
SKŁADNIKI – SAŁATKA Z PENNE, FETĄ I OGÓRKIEM
- 150 g makaronu PENNE (kolorowy)
- 1-2 ogórki szklarniowe
- 150 g sera typu FETA
- 50 g sałaty rukola
- około 30 g słonecznika łuskanego
- 80 g suszonych pomidorów w oliwie
SOS WINEGRET
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 łyżkę octu spirytusowego lub winnego
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oliwy (z przyprawami) lub oleju
- 4 łyżki wody
- 1 łyżeczka musztardy sarepskiej lub stołowej
- 1 łyżka przypraw do sałatek
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z PENNE, FETĄ I OGÓRKIEM
- Słonecznik uprażyć na patelni, odstawić.
- Makaron penne ugotować w osolonej wodzie (około 10 minut), zlać zimną wodą, odcedzić.
- Ogórki kroimy w plasterki, fetę w kostkę, pomidory suszone w drobne kawałki.
- Rukolę wypłukać na durszlaku w zimnej wodzie, odcedzić, wyłożyć na półmisek.
- Na sałacie układamy makaron, fetę, ogórki, pomidory suszone, posypujemy słonecznikiem.
- Łączymy składniki na sos winegret: w ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, mieszamy z musztardą, dodajemy ocet, oliwę (lub olej), wyciśnięty czosnek, przyprawy do sałatek.
- Sosem winegret polewamy sałatkę.