Buraczki marynowane w słoikach

Buraczki marynowane w słoikach

120min
6porcji
Łatwy

Pierwszy raz robiłam buraczki marynowane. Wcześniej kupowałam je w sklepie ale te, na które przygotowałam przepis są rewelacyjne. Są bardzo aromatyczne, marynuję je z czosnkiem, liściem laurowym, zielem angielskim i ziarenkami pieprzu. Buraczki prosto z działki mojej mamy, mają piękny, intensywny kolor. Marynowane buraczki są świetnym dodatkiem do barszczu czerwonego albo sałatek. Myślę, że od tej pory będziemy je robić co roku. Wystarczy, że otworzę słoik i nie mogę się opanować, wcinam jak chipsy! Składniki wystarczą na 6-7 słoików po 500 ml każdy.

SKŁADNIKI – BURACZKI MARYNOWANE W SŁOIKACH

  • 2,5 kg małych buraczków
  • 2 litry wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 2 spore łyżki soli
  • 1 szklanka cukru

NA DNO KAŻDEGO SŁOIKA UKŁADAMY

  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 mały liść laurowy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 6 ziaren pieprzu

PRZEPIS NA BURACZKI MARYNOWANE W SŁOIKACH

  1. Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
  2. Buraczki gotować przez około 30 minut, ostudzić-zlać zimną wodą.
  3. Obrać buraczki ze skórki.
  4. Przygotować marynatę. Zagotować wodę wymieszać z cukrem, solą i pieprzem, gotować jeszcze przez 5 minut.
  5. Na spód każdego słoika ułożyć składniki wymienione w spisie.
  6. Słoiki uzupełnić buraczkami do 3/4 wysokości słoika.
  7. Zalać słoiki gorącą zalewą, pozostawić około dwa centymetry od wysokości szyjki słoika.
  8. Zewnętrzną stronę szyjki słoika przetrzeć spirytusem.
  9. Słoiki nie zakręcać mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
  10. Słoiki pasteryzować przez 5 minut.
  11. Słoiki ustawić do góry dnem na ściereczce kuchennej, do ostygnięcia. Ciepłe słoiki można odwrócić z powrotem do góry pokrywką.
  12. Słoiki odstawić w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments