Sos chiński z filetami drobiowymi i grzybami mun

Sos chiński z filetami drobiowymi i grzybami mun

schedule
60min
4
Łatwy

Trochę szukałam i trochę eksperymentowałam zanim w mojej kuchni powstał przepis na sos chiński z filetami drobiowymi i grzybami mun. Sos przygotowałam na bazie sosu sojowo-grzybowego i soku z ananasa. Jego smak podkreśla imbir, limonka i czosnek. Oprócz grzybów mun i podsmażonych filetów z udek kurczaka dodaję: marchewkę, paprykę zieloną, cebulę, chili i ananasa. Danie to podaję z chińskim makaronem Mie lub Chow Mein, ale i ryż basmati będzie odpowiedni. Wierzch posypuję uprażonym sezamem. Wygląda apetycznie, smak oceńcie sami.

SKŁADNIKI NA  SOS CHIŃSKI Z FILETAMI DROBIOWYMI I GRZYBAMI MUN

  • 600 g filetów z udek! kurczaka
  • 25 g grzybów suszonych mun (krojone lub w całości)
  • 1-2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 papryka zielona
  • 1-2 papryczki chili
  • 40 g korzenia imbiru
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ananas w puszce (plastry lub krojony)
  • 1 limonka!
  • 5 łyżek sezamu
  • 6 łyżek sosu sojowo-grzybowego
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 5 łyżek oleju do smażenia

DODATKOWO

  • 250-370 g makaronu chińskiego Mie lub Chow Mein

PRZEPIS NA SOS CHIŃSKI Z FILETAMI DROBIOWYMI I GRZYBAMI MUN

  1. Mięso pokroić w kostkę, posypać cukrem, zalać 3 łyżkami sosu sojowego-grzybowego, odstawić na 30 minut.
  2. Namoczyć grzyby w gorącej wodzie przez 15 minut, odcedzić (pokroić w cienkie paseczki).
  3. Imbir obrać, poszatkować drobno (1/3 odłożyć na sos).
  4. Obrane ząbki czosnku poszatkować drobno.
  5. Papryczki chili pokroić drobno.
  6. Marchew pokroić w cienkie słupki.
  7. Cebulę pokroić w piórka.
  8. Paprykę zieloną pokroić w słupki.
  9. Ananasa odcedzić (plastry pokroić na mniejsze kawałki), sok odlać na sos.
  10. Przygotować sos chiński. Do soku z ananasa dodać 1 szklankę wody, 1/3 pokrojonego imbiru, sok z całej limonki, 3 łyżki sosu sojowo-grzybowego mąkę ziemniaczaną.
  11. Na patelni wok uprażyć sezam, odłożyć.
  12. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wyłożyć filety, smażyć około 6 minut (obróć w trakcie). Mięso odłożyć.
  13. Na ten sam olej dodać papryczki chili, imbir i czosnek, przesmażyć krótko.
  14. Dodać 2 łyżki oleju, grzyby mun, marchewkę, paprykę zieloną, cebulę. Smażyć 5 minut.
  15. Dodać mięso, ananasa i sos, wszystko smażyć jeszcze 10 minut.
  16. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, wyłożyć na talerze.
  17. Gorące sos chiński wyłożyć na wierzch makaronu, posypać sezamem.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments