Trochę szukałam i trochę eksperymentowałam zanim w mojej kuchni powstał przepis na sos chiński z filetami drobiowymi i grzybami mun. Sos przygotowałam na bazie sosu sojowo-grzybowego i soku z ananasa. Jego smak podkreśla imbir, limonka i czosnek. Oprócz grzybów mun i podsmażonych filetów z udek kurczaka dodaję: marchewkę, paprykę zieloną, cebulę, chili i ananasa. Danie to podaję z chińskim makaronem Mie lub Chow Mein, ale i ryż basmati będzie odpowiedni. Wierzch posypuję uprażonym sezamem. Wygląda apetycznie, smak oceńcie sami.
SKŁADNIKI – SOS CHIŃSKI Z FILETAMI DROBIOWYMI I GRZYBAMI MUN
- 600 g filetów z udek! kurczaka
- 25 g grzybów suszonych mun (krojone lub w całości)
- 1-2 marchewki
- 1 cebula
- 1 papryka zielona
- 1-2 papryczki chili
- 40 g korzenia imbiru
- 3-5 ząbków czosnku
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ananas w puszce (plastry lub krojony)
- 1 limonka!
- 5 łyżek sezamu
- 6 łyżek sosu sojowo-grzybowego
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka wody
- 5 łyżek oleju do smażenia
DODATKOWO
- 250-370 g makaronu chińskiego Mie lub Chow Mein
PRZEPIS NA SOS CHIŃSKI Z FILETAMI DROBIOWYMI I GRZYBAMI MUN
- Mięso pokroić w kostkę, posypać cukrem, zalać 3 łyżkami sosu sojowego-grzybowego, odstawić na 30 minut.
- Namoczyć grzyby w gorącej wodzie przez 15 minut, odcedzić (pokroić w cienkie paseczki).
- Imbir obrać, poszatkować drobno (1/3 odłożyć na sos).
- Obrane ząbki czosnku poszatkować drobno.
- Papryczki chili pokroić drobno.
- Marchew pokroić w cienkie słupki.
- Cebulę pokroić w piórka.
- Paprykę zieloną pokroić w słupki.
- Ananasa odcedzić (plastry pokroić na mniejsze kawałki), sok odlać na sos.
- Przygotować sos chiński. Do soku z ananasa dodać 1 szklankę wody, 1/3 pokrojonego imbiru, sok z całej limonki, 3 łyżki sosu sojowo-grzybowego mąkę ziemniaczaną.
- Na patelni wok uprażyć sezam, odłożyć.
- Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wyłożyć filety, smażyć około 6 minut (obróć w trakcie). Mięso odłożyć.
- Na ten sam olej dodać papryczki chili, imbir i czosnek, przesmażyć krótko.
- Dodać 2 łyżki oleju, grzyby mun, marchewkę, paprykę zieloną, cebulę. Smażyć 5 minut.
- Dodać mięso, ananasa i sos, wszystko dusić jeszcze 10 minut.
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, wyłożyć na talerze.
- Gorące sos chiński wyłożyć na wierzch makaronu, posypać sezamem.