Jeżeli nie zrobiliście wystarczającej ilości przetworów na zimę, to teraz jest najlepszy moment na kompot z jabłek w słoikach. Najlepsze jabłka, które nadają się do obróbki termicznej, na przetwory to odmiany jesienno-zimowe : (Szara) Reneta, Antonówka, Landsberska, Gloster, Champion (Szampion), Piękna z Boskoop. Są one twarde i kwaśne, bo mają dużo witaminy C, przez co są bardziej aromatyczne. Ta ilość składników podana w przepisie wystarczy na 12 litrowych słoików.
SKŁADNIKI – KOMPOT Z JABŁEK W SŁOIKACH
- 5 kg jabłek
- 8 litrów wody
- 2 kg cukru
PRZEPIS NA KOMPOT Z JABŁEK W SŁOIKACH
- Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
- Zagotować wodę, dodać cukier, gotować jeszcze 5 minut.
- Jabłka wymyć, obrać, rozkroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
- Owoce rozłożyć do 2/3 wysokości słoików.
- Zalać słoiki gorącą zalewą, pozostawić około dwa centymetry od wysokości szyjki słoika.
- Zewnętrzną stronę szyjki słoika przetrzeć spirytusem.
- Słoiki nie zakręcać mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
- Słoiki pasteryzować przez 25 minut.
- Odstawić w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).