Kompot z jabłek

Kompot z jabłek w słoikach

120min
12porcji
Łatwy

Jeżeli nie zrobiliście wystarczającej ilości przetworów na zimę, to teraz jest najlepszy moment na kompot z jabłek w słoikach. Najlepsze jabłka, które nadają się do obróbki termicznej, na przetwory to odmiany jesienno-zimowe : (Szara) Reneta, Antonówka, Landsberska, Gloster, Champion (Szampion), Piękna z Boskoop. Są one twarde i kwaśne, bo mają dużo witaminy C, przez co są bardziej aromatyczne. Ta ilość składników podana w przepisie wystarczy na 12 litrowych słoików.

SKŁADNIKI – KOMPOT Z JABŁEK W SŁOIKACH

  • 5 kg jabłek
  • 8 litrów wody
  • 2 kg cukru

PRZEPIS NA KOMPOT Z JABŁEK W SŁOIKACH

  1. Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
  2. Zagotować wodę, dodać cukier, gotować jeszcze 5 minut.
  3. Jabłka wymyć, obrać, rozkroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne.
  4. Owoce rozłożyć do 2/3 wysokości słoików.
  5. Zalać słoiki gorącą zalewą, pozostawić około dwa centymetry od wysokości szyjki słoika.
  6. Zewnętrzną stronę szyjki słoika przetrzeć spirytusem.
  7. Słoiki nie zakręcać mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
  8. Słoiki pasteryzować przez 25 minut.
  9. Odstawić w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments