Na imprezach sprawdzają się szybkie i smaczne przekąski, dziś u nas brzuski z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą. Druga wersja brzuszków z ciasta na słono. Do farszu najlepiej nadaje się oryginalny grecki ser feta. Natomiast mrożony, rozdrobniony szpinak w zupełności wystarczy.
SKŁADNIKI – BRZUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SZPINAKIEM I FETĄ
- 2 opakowania ciasta francuskiego
- 12 brykietów szpinaku mrożonego
- 200 g sera feta greckiego!
- 5 ząbków czosnku
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki olej do smażenia
SOS CZOSNKOWY
- 300 g jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- zioła do sałatek
PRZEPIS NA BRZUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SZPINAKIEM I FETĄ
- Mrożone kostki szpinaku rozgrzać w rondlu na 2-3 łyżkach oleju (pod uchyloną pokrywką). Mieszać co chwilę, po rozmrożeniu i odparowaniu nadmiaru wody, dodać zmiażdżony czosnek, doprawić solą i pieprzem.
- Gotowy szpinak, odstawić do ostygnięcia, następnie wymieszać z rozdrobnionym serem feta.
- Ciasto francuskie pokroić w kwadraty 8/8 cm.
- Na pierwszy blat ciasta, na środek każdego kwadratu nałożyć farsz.
- Przykryć kwadratami z drugiego blatu ciasta francuskiego, brzegi docisnąć, żeby brzuszki się nie rozklejały.
- Brzuszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem, piec w piekarniku przez 20 minut w temp do 200°C.
- Przygotować sos: czosnek wycisnąć, dodać jogurt, majonez, przyprawy, wymieszać dokładnie.