Brzuszki z ciasta francuskiego z szpinakiem i fetą

Brzuszki z ciasta francuskiego z szpinakiem i fetą

90min
16porcji
Łatwy

Na imprezach sprawdzają się szybkie i smaczne przekąski, dziś u nas brzuski z ciasta francuskiego ze szpinakiem i fetą. Druga wersja brzuszków z ciasta na słono. Do farszu najlepiej nadaje się oryginalny grecki ser feta. Natomiast mrożony, rozdrobniony szpinak w zupełności wystarczy.

SKŁADNIKI – BRZUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SZPINAKIEM I FETĄ

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 12 brykietów szpinaku mrożonego
  • 200 g sera feta greckiego!
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki olej do smażenia

SOS CZOSNKOWY

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • zioła do sałatek

PRZEPIS NA BRZUSZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z SZPINAKIEM I FETĄ

  1. Mrożone kostki szpinaku rozgrzać w rondlu na 2-3 łyżkach oleju (pod uchyloną pokrywką). Mieszać co chwilę, po rozmrożeniu i odparowaniu nadmiaru wody, dodać zmiażdżony czosnek, doprawić solą i pieprzem.
  2. Gotowy szpinak, odstawić do ostygnięcia, następnie wymieszać z rozdrobnionym serem feta.
  3. Ciasto francuskie pokroić w kwadraty 8/8 cm.
  4. Na pierwszy blat ciasta, na środek każdego kwadratu nałożyć farsz.
  5. Przykryć kwadratami z drugiego blatu ciasta francuskiego, brzegi docisnąć, żeby brzuszki się nie rozklejały.
  6. Brzuszki ułożyć na blasze wyłożonej papierem, piec w piekarniku przez 20 minut w temp do 200°C.
  7. Przygotować sos: czosnek wycisnąć, dodać jogurt, majonez, przyprawy, wymieszać dokładnie.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments