Wbrew pozorom ciasto parzone jest bardzo łatwe do przygotowania, dlatego dziś proponuję przepis na Karpatkę. Tak naprawdę do ciasta nie trzeba dodawać proszku do pieczenia, rośnie samo tworząc charakterystycznie fale-górki. Dwa blaty ciasta przekładamy śmietankowym kremem budyniowym, posypujemy cukrem pudrem, po prostu niebo w gębie!!! 🙂 Ciasto to jest delikatne, rozpływa się w ustach. Pyszny weekendowy deser, polecam!
SKŁADNIKI CIASTO PARZONE – KARPATKA
- 1 szklanka wody
- 2/3 kostki masła
- 1 szczypta soli
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 4 duże jaja
KREM BUDYNIOWY
- 3 szklanki mleka
- 2 budynie śmietankowe
- 2 łyżki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 2/3 kostki masła
DODATKOWO
- cukier puder do posypania
PRZEPIS NA CIASTO PARZONE – KARPATKA
- Przygotować ciasto parzone. Do przegotowanej, gorącej wody dodać sól, masło-podgrzewać do rozpuszczenia (na wolnym ogniu).
- Wsypać mąkę i mieszać łyżką energetycznie, tak aby ciasto nie przywierało do dna. Kiedy ciasto będzie gładkie i lśniące, odstawić na 20 minut.
- Do lekko ciepłego ciasta dodać jajka, zmiksować robotem, na koniec wymieszać łyżką.
- Ciasto podzielić na dwie części, rozsmarować na blaszkach (o wymiarach 23/34 cm) wyłożonych papierem do pieczenia.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C, każdy blat ciasta piec przez 30 minut.
- Przygotować krem budyniowy. Odlać 1-szklankę mleka, resztę zagotować, wymieszać z cukrem.
- Odlane mleko wymieszać dokładnie z budyniami i mąką, wlać do gotującego mleka.
- Budyń gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.
- Do miękkiego masła dodawać po łyżce budyniu, ucierać (na koniec krem można zmiksować robotem).
- Krem budyniowy wyłożyć na wierzch jednego z ciast, przykryć drugim blatem.
- Karpatkę odstawić na noc do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Klasyczna karpatka…niby taka prosta, ale żeby była wyjątkowa to trzeba mieć zmysł!