Dziś do kolekcji sałatek imprezowych gyros z fetą i dipem śliwkowym. Na sałacie lodowej oprócz smażonego w przyprawie fileta z kurczaka i sera feta, układamy plasterki ogórka. Główne skrzypce gra tu jednak fantastyczny dip jogurtowo-majonezowy z powidłami śliwkowymi. Dla podkręcenia smaku do dipu dodajemy keczup, czosnek, curry, sól i pieprz. To połączenie może niektórych szokować ale naprawdę warto!!!
SKŁADNIKI – SAŁATKA GYROS Z FETĄ I DIPEM ŚLIWKOWYM
- 2 filety z kurczaka
- 200 g sera feta
- 1 ogórek szklarniowy
- sałata lodowa
- kukurydza konserwowa
- sok z cytryny
- przyprawa gyros
- olej do smażenia
DIP
- 200 g jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
- 1 łyżka keczupu
- 2 łyżki powideł śliwkowych
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki curry
- 3 szczypty soli
- 3 szczypty pieprzu
PRZEPIS NA SAŁATKĘ GYROS Z FETĄ I DIPEM ŚLIWKOWYM
- Filety kroimy w kostkę smażymy w przyprawie gyros.
- Sałatę lodową pokroić w paski wyłożyć na półmisek, skropić sokiem z cytryny.
- Na sałatę układamy odcedzoną kukurydzę, kurczaka, pokrojonego w plasterki ogórka oraz pokrojoną w kostkę fetę.
- Wszystkie składniki dipu wymieszać, polać sałatkę przed podaniem.