Uwielbiam sernik na zimno, a właśnie mamy sezon na truskawki. Do mojego sernika dodałam serek mascarpone, bitą śmietanę oraz galaretkę brzoskwiniową. Połowę masy serowej połączyłam z kakao. Sernik jest delikatny, rozpływa się w ustach! Galaretka ze świeżymi truskawkami jest uwieńczeniem smaku. Ciasto nie wymaga pieczenia – na spód wykładam rozkruszone biszkopty wymieszane z roztopionym masłem. Składniki wystarczają na tortownicę o średnicy 20-24 cm.
SKŁADNIKI – SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI
- 1 kg sera białego śmietankowego
- 200 g serka mascarpone
- 330 ml słodkiej śmietany 30 %
- 1 śmietan FIX
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 galaretka brzoskwiniowa lub morelowa
- 2 łyżki kakao
- 1 galaretka truskawkowa
- 200 g biszkoptów
- 1 kg truskawek
- 100 g masła
PRZEPIS NA SERNIK NA ZIMNO Z TRUSKAWKAMI
- Roztopić masło, dodać do rozkruszonych biszkoptów, wymieszać.
- Biszkopty wyłożyć na spód tortownicy wysmarowanej margaryną.
- Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 1-szklance gorącej wody, ostudzić.
- Śmietan FIX mieszamy z cukrem pudrem, dodajemy do śmietany, ubijamy przez około 4 minuty.
- Mieszamy ser biały, serek mascarpone z bitą śmietaną.
- Na koniec dodajemy lekko tężejącą galaretkę brzoskwiniową, mieszamy mikserem.
- Do połowy masy serowej, w osobnym naczyniu dodajemy kakao, dokładnie mieszamy.
- Masę z kakao wykładamy na biszkopty.
- Następnie ostrożnie, wykładamy drugą połowę masy serowej.
- Tortownicę wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny.
- Rozpuszczamy galaretkę truskawkową w 1,5-szklanki gorącej wody, ostudzić.
- Truskawki rozcinamy na połówki, układamy na wierzch sernika.
- Na truskawki wylewamy lekko tężejącą galaretkę truskawkową.
- Sernik odstawiamy na 2 godziny do lodówki.