Szaszłyki wieprzowe

Szaszłyki wieprzowe

90min
10porcji
Łatwy

Szaszłyki wieprzowe można przygotować również w piekarniku. Do ich przygotowania użyłam karkówkę, boczek surowy, paprykę w trzech kolorach i cebule. Mięso wcześniej doprawiam i odstawiam na noc do lodówki. Ilość składników wystarcza na 10 szaszłyków. Najczęściej podaję je z sałatką grecką.

SKŁADNIKI – SZASZŁYKI WIEPRZOWE

  • 70 dkg karkówki
  • 50 dkg boczku surowego (wędzonego)
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 papryka żółta
  • 2 cebule
  • przyprawa do grilla
  • papryka słodka
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju

DODATKOWO

  • 10 patyczków do szaszłyków o długości 27 cm

PRZEPIS NA SZASZŁYKI WIEPRZOWE

  1. Dzień wcześniej karkówkę i boczek pokroić na kawałki (3/3 cm).
  2. Czosnek wycisnąć, połączyć z olejem, solą i papryką ostrą, wymieszać z mięsem.
  3. Osypać papryką słodką, przyprawą do grilla.
  4. Zawinąć szczelnie w folie, wstawić na noc do lodówki.
  5. Paprykę, cebulę pokroić w kawałki.
  6. Na patyczki nakłuwać na przemian: karkówkę, cebulę, boczek, paprykę, boczek lub dowolnie z tym, że na obu końcach powinno być mięso, bo warzywa spadają 🙂
  1. Patyczki najlepiej jest ułożyć w poprzek na prostokątnej blaszce.
  2. Piec w temperaturze 200°C, przez 60 minut..
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments