Szaszłyki wieprzowe można przygotować również w piekarniku. Do ich przygotowania użyłam karkówkę, boczek surowy, paprykę w trzech kolorach i cebule. Mięso wcześniej doprawiam i odstawiam na noc do lodówki. Ilość składników wystarcza na 10 szaszłyków. Najczęściej podaję je z sałatką grecką.
SKŁADNIKI – SZASZŁYKI WIEPRZOWE
- 70 dkg karkówki
- 50 dkg boczku surowego (wędzonego)
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 2 cebule
- przyprawa do grilla
- papryka słodka
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 2 łyżeczki soli
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju
DODATKOWO
- 10 patyczków do szaszłyków o długości 27 cm
PRZEPIS NA SZASZŁYKI WIEPRZOWE
- Dzień wcześniej karkówkę i boczek pokroić na kawałki (3/3 cm).
- Czosnek wycisnąć, połączyć z olejem, solą i papryką ostrą, wymieszać z mięsem.
- Osypać papryką słodką, przyprawą do grilla.
- Zawinąć szczelnie w folie, wstawić na noc do lodówki.
- Paprykę, cebulę pokroić w kawałki.
- Na patyczki nakłuwać na przemian: karkówkę, cebulę, boczek, paprykę, boczek lub dowolnie z tym, że na obu końcach powinno być mięso, bo warzywa spadają 🙂
- Patyczki najlepiej jest ułożyć w poprzek na prostokątnej blaszce.
- Piec w temperaturze 200°C, przez 60 minut..