Bez dwóch zdań sałatka grecka pasuje zawsze i wszędzie. Lekka sałatka na imprezę lub kolację. Połączenie smaków i kolorów z kilku niewyszukanych składników.
SKŁADNIKI – SAŁATKA GRECKA
- 150 g sera feta
- 150 g oliwek czarnych (lub zielonych)
- 200 g pomidorków cherry (lub innych)
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 papryka żółta lub czerwona
- 1 cebula czerwona (lub 2-3 ząbki czosnku)
- sałata karbowana
- 3 łyżki oliwy z oliwek
PRZEPIS NA SAŁATKĘ GRECKĄ
- Paprykę i cebulę pokroić w paseczki. Wymieszać z oliwą, odcisnąć, żeby zmiękczyć warzywa. (Zamiast cebuli można użyć wyciśniętego czosnku.)
- Ogórka pokroić w plasterki, pomidory cherry rozkroić w pół (większe pokroić w grubszą kostkę.
- Fetę pokroić w kostkę, oliwki odcedzić.
- Wszystko razem wymieszać.
- Przed podaniem, salaterkę wyłożyć liśćmi sałaty.