Makaron penne z chorizo w sosie pomidorowym

45min
4porcje
Łatwy

Zapraszam na niesamowicie pyszne i szybkie danie – makaron penne z chorizo w sosie pomidorowym. Niewielka ilość dojrzewającej kiełbasy, z dodatkiem słodkiej wędzonej papryki, w tym daniu nadaje wyrazistego smaku. Sos śmietanowo-pomidorowy wymieszany z rurkami penne, posypany serem parmezan – to prawdziwa uczta na obiad. Szczególnie polecam, z dodatkiem świeżej bazylii 🙂

SKŁADNIKI – MAKARON PENNE Z CHORIZO W SOSIE POMIDOROWYM

  • 500 g makaronu penne (pióra/rigate)
  • 10 dkg plasterków kiełbasy chorizo
  • 60 g sera parmezan (Parmigiano/Grana padano)
  • 5 sporych łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 200 ml śmietany kwaśnej 18%
  • 1 cebula (szalotka)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • pieprz, sól do smaku
  • 3 łyżki oleju

PRZEPIS NA MAKARON PENNE Z CHORIZO W SOSIE POMIDOROWYM

  1. Ugotować makaron przez około 9 minut, odcedzić (zostawić 2 chochelki wody do sosu).
  2. Makaron zlać zimną wodą, odcedzić.
  3. Plasterki chorizo pokroić w krótkie paski, cebulę w kostkę. Podsmażyć na oleju na patelni wok. Dodać poszatkowany czosnek, wymieszać.
  4. Dołożyć koncentrat, podsmażyć przez chwilę mieszając.
  5. Zalać wodą z makaronu, wymieszać.
  6. Zmniejszyć płomień palnika, dodać śmietanę, wymieszać.
  7. Sos wymieszać ze startym na tarce jarzynowej serem parmezan (część zostawić do posypania na wierzch).
  8. Dodać makaron, wszystko razem wymieszać.
  9. Gotowe danie rozłożyć na talerze, posypać parmezanem, ozdobić listkami bazylii.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments