Zapraszam na niesamowicie pyszne i szybkie danie – makaron penne z chorizo w sosie pomidorowym. Niewielka ilość dojrzewającej kiełbasy, z dodatkiem słodkiej wędzonej papryki, w tym daniu nadaje wyrazistego smaku. Sos śmietanowo-pomidorowy wymieszany z rurkami penne, posypany serem parmezan – to prawdziwa uczta na obiad. Szczególnie polecam, z dodatkiem świeżej bazylii 🙂
SKŁADNIKI – MAKARON PENNE Z CHORIZO W SOSIE POMIDOROWYM
- 500 g makaronu penne (pióra/rigate)
- 10 dkg plasterków kiełbasy chorizo
- 60 g sera parmezan (Parmigiano/Grana padano)
- 5 sporych łyżeczek koncentratu pomidorowego
- 200 ml śmietany kwaśnej 18%
- 1 cebula (szalotka)
- 3-4 ząbki czosnku
- świeża bazylia
- pieprz, sól do smaku
- 3 łyżki oleju
PRZEPIS NA MAKARON PENNE Z CHORIZO W SOSIE POMIDOROWYM
- Ugotować makaron przez około 9 minut, odcedzić (zostawić 2 chochelki wody do sosu).
- Makaron zlać zimną wodą, odcedzić.
- Plasterki chorizo pokroić w krótkie paski, cebulę w kostkę. Podsmażyć na oleju na patelni wok. Dodać poszatkowany czosnek, wymieszać.
- Dołożyć koncentrat, podsmażyć przez chwilę mieszając.
- Zalać wodą z makaronu, wymieszać.
- Zmniejszyć płomień palnika, dodać śmietanę, wymieszać.
- Sos wymieszać ze startym na tarce jarzynowej serem parmezan (część zostawić do posypania na wierzch).
- Dodać makaron, wszystko razem wymieszać.
- Gotowe danie rozłożyć na talerze, posypać parmezanem, ozdobić listkami bazylii.