Na imprezie obowiązkowo nie może zabraknąć sałatki, tym razem prosto i smacznie sałatka z brokułem i fetą. Dodatkowo dodaję jeszcze kukurydzę, słonecznik prażony i oczywiście polewam ją sosem czosnkowym. Można oczywiście przygotować wersję z gotowanym jajkiem. W tym przypadku wolę jednak nie łączyć dwóch intensywnych zapachów brokuła i jajka.
SKŁADNIKI – SAŁATKA BROKUŁOWA
- 1 spory brokuł
- 1 puszka kukurydzy
- ser sałatkowy typu feta
- 2 garście słoneczniku łuskanego
SOS CZOSNKOWY
- 150 g jogurtu
- 2 łyżki majonezu
- 2-3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
PRZEPIS NA SAŁATKĘ BROKUŁOWĄ
- Brokuł wymyć, włożyć do garnka łodygą do dołu. Dno zalać wodą do wysokości różyczek, dodać 1-łyżeczkę soli. Garnek przykryć pokrywką, gotować około 10 minut.
- Brokuły odcedzić, ostudzić, rozdzielić różyczki (pokroić część łydki w kostkę).
- Słonecznik uprażyć na patelni, odstawić.
- Fetę pokroić w kostkę.
- Kukurydzę odcedzić, przepłukać.
- Przygotować sos czosnkowy. Jogurt połączyć z majonezem, wyciśniętym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem.
- W salaterce lub na półmisku ułożyć na przemian brokuł, fetę kukurydzę, posypać słonecznikiem.
- Sałatkę polać sosem czosnkowym przed podaniem.