Sałatka brokułowa

Sałatka brokułowa

40min
10porcji
Łatwy

Na imprezie obowiązkowo nie może zabraknąć sałatki, tym razem prosto i smacznie sałatka z brokułem i fetą. Dodatkowo dodaję jeszcze kukurydzę, słonecznik prażony i oczywiście polewam ją sosem czosnkowym. Można oczywiście przygotować wersję z gotowanym jajkiem. W tym przypadku wolę jednak nie łączyć dwóch intensywnych zapachów brokuła i jajka.

SKŁADNIKI – SAŁATKA BROKUŁOWA

  • 1 spory brokuł
  • 1 puszka kukurydzy
  • ser sałatkowy typu feta
  • 2 garście słoneczniku łuskanego

SOS CZOSNKOWY

  • 150 g jogurtu
  • 2 łyżki majonezu
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

PRZEPIS NA SAŁATKĘ BROKUŁOWĄ

  1. Brokuł wymyć, włożyć do garnka łodygą do dołu. Dno zalać wodą do wysokości różyczek, dodać 1-łyżeczkę soli. Garnek przykryć pokrywką, gotować około 10 minut.
  2. Brokuły odcedzić, ostudzić, rozdzielić różyczki (pokroić część łydki w kostkę).
  3. Słonecznik uprażyć na patelni, odstawić.
  4. Fetę pokroić w kostkę.
  5. Kukurydzę odcedzić, przepłukać.
  6. Przygotować sos czosnkowy. Jogurt połączyć z majonezem, wyciśniętym czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem.
  7. W salaterce lub na półmisku ułożyć na przemian brokuł, fetę kukurydzę, posypać słonecznikiem.
  8. Sałatkę polać sosem czosnkowym przed podaniem.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments