Czas rozpocząć letnie zbiory. W naszej spiżarni nie może zabraknąć kompotu z agrestu w słoikach. Agrest ma wiele właściwości zdrowotnych, ale nie to mobilizuje nas do zrobienia własnych przetworów z tych owoców. Agrest ma przyjemny kwaśno-słodki smak, idealnie gasi pragnienie w upalne dni. W zimie to odrobina lata, ulubiony napój zwłaszcza do niedzielnych obiadów. Agrest układamy do 2/3 wysokości litrowego słoika (to około 300 g owoców na jeden słój). Podane niżej składniki wystarczają na 8 litrowych słoików.
SKŁADNIKI – KOMPOT Z AGRESTU
- 2,5 kg agrestu (niezbyt dojrzałe, zielone i twarde owoce)
- 3 litry wody
- 1 kg cukru
PRZEPIS NA KOMPOT Z AGRESTU W SŁOIKACH
- Przygotować słoiki i pokrywki do przetworów domowych.
- Zagotować wodę, dodać cukier, gotować jeszcze 5 minut.
- Bardzo dokładnie wymyć agrest w letniej wodzie. Usuwamy suche końcówki i ogonki owoców.
- Owoce nakłuć wykałaczką aby nie pękały w czasie pasteryzacji.
- Słoiki uzupełniamy agrestem do 2/3 wysokości słoika.
- Słoiki uzupełnić gorącym syropem, pozostawić około dwa centymetry od wysokości szyjki słoika.
- Zewnętrzną stronę szyjki słoika przecieramy spirytusem.
- Słoiki nie zakręcamy mocno tak, aby mogło uciekać powietrze podczas gotowania.
- Słoiki pasteryzujemy przez 25 minut.
- Kompot w słoikach odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce (spiżarnia, piwnica).