Galaretka drobiowa to zimny, szybki, a zarazem niezastąpiony bufet imprezowy. Polecam ! Aby podkreślić smak, jak również wygląd galaretki, ozdabiam je natką pietruszki, koperkiem, plastrami z marchewki i jajka. Natomiast podstawą mojego przepisu jest rosół drobiowy, którego wykonanie zamieściłam w osobnym artykule.
Proporcje składników w tym przepisie są wyważone na 6 foremek o pojemności 180 ml.
SKŁADNIKI – GALARETKA DROBIOWA
- 2-3 ćwiartki z kurczaka (całe nóżki)
- 1/2 porcji rosołowej
- 1-2 marchewki
- kawałek selera
- cebula w łupce
- magi, pieprz, sól
- 4 łyżki żelatyny
- natka pietruszki
- 2 jajka
PRZEPIS NA GALARETKĘ DROBIOWĄ
- Gotujemy rosół na porcji rosołowej, nóżkach z marchewką, selerem, solą, pieprzem, magi.
- Gotujemy jajka a następnie je studzimy.
- Nóżki i marchewkę wyciągamy z rosołu aby ostygnęły.
- Odlewamy 800 ml gorącego wywaru i mieszamy z żelatyną.
- Doprawiamy magi i pieprzem.
- Do ciepłego wywaru dodać pokrojoną natkę pietruszki.
- Jajka kroimy w plastry z żółtkiem i układamy na spód foremek.
- Oddzielamy mięso z nóżek. Kroimy na mniejsze kawałki.
- Mięso układamy do foremek. Po bokach układamy plasterki marchewki.
- Zalewamy chłodnym wywarem.
- Wkładamy na kilka godzin do lodówki.