Galaretka drobiowa - PrzepisNaMedal.pl

Galaretka drobiowa

90min
6porcji
Łatwy

Galaretka drobiowa to zimny, szybki, a zarazem niezastąpiony bufet imprezowy. Polecam ! Dla podkreślenia smaku, jak również wyglądu, galaretki ozdabiam natką pietruszki, koperkiem, plastrami z jajka i marchewki. Podstawą tego przepisu jest rosół drobiowy, którego wykonanie zamieściłam w osobnym artykule.

Proporcje składników w tym przepisie są wyważone na 6 foremek o pojemności 180 ml.

SKŁADNIKI NA GALARETKĘ DROBIOWĄ

  • 2-3 ćwiartki z kurczaka (całe nóżki)
  • 1/2 porcji rosołowej
  • 1-2 marchewki
  • kawałek selera
  • cebula w łupce
  • magi, pieprz, sól
  • 4 łyżki żelatyny
  • natka pietruszki
  • 2 jajka

PRZEPIS – GALARETKA DROBIOWA

  1. Gotujemy rosół na porcji rosołowej, nóżkach z marchewką, selerem, solą, pieprzem, magi.
  2. Ugotować jajka następnie je ostudzić.
  3. Nóżki, marchewkę wyciągamy z rosołu do ostygnięcia.
  4. Odlewamy 800 ml gorącego wywaru i mieszamy z żelatyną.
  5. Doprawiamy magi i pieprzem.
  6. Do ciepłego wywaru dodać pokrojoną natkę pietruszki.
  7. Jajka kroimy w plastry z żółtkiem i układamy na spód foremek.
  8. Oddzielamy mięso z nóżek. Kroimy na mniejsze kawałki.
  9. Mięso układamy do foremek. Po bokach układamy plasterki marchewki.
  10. Zalewamy chłodnym wywarem.
  11. Wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Podziel się

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o