Karp smażony

Karp smażony

50min
8porcji
Trudność

Nie wyobrażam sobie wigilii bez smażonego karpia. Karpia polecam kupować ze sprawdzonego źródła, żeby mięso nie było przesiąknięte zapachem mułu. Najlepsze mięso według mojego taty ma karp o wadze 1,2 kg, właśnie takiego staram się zawsze kupować. Cięższa ryba ma więcej tłuszczu i wody. Rybę kupuję trochę wcześniej i mrożę. Przepis na smażonego karpia jest prosty, smak niepowtarzalny i żadna inna ryba jego nie zastąpi.

SKŁADNIKI -KARP SMAŻONY

  • 2 karpie po 1,2 kg
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1-2 jajka
  • mąka pszenna (do obtoczenia)
  • olej do smażenia

PRZEPIS NA KARPIA SMAŻONEGO

  1. Karpie oczyścić z łusek, wypatroszyć, porcjować na mniejsze kawałki, usuwając grubsze ości (grzbiet).
  2. Rybę wymyć, osuszyć ręcznikiem papierowym (zamrozić).
  3. Rozmrożoną rybę na 2-godziny przed smażeniem skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem, odstawić do lodówki.
  4. Kawałki ryby namoczyć w jajku, obtoczyć w mące.
  5. Na rozgrzanym oleju rybę smażyć najpierw od strony wewnętrznej (z ośćmi).
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments