Po sylwestrze czas na karnawał !!! Idealny moment na róże karnawałowe. Róże karnawałowe z ciasta zbijanego smażymy na głębokim tłuszczu. Są delikatne, chrupiące i bardzo efektowne.
SKŁADNIKI – RÓŻE KARNAWAŁOWE
CIASTO
- 2 szklanki mąki pszennej
- 5 żółtek
- 2 łyżki cukru pudru
- 3 spore łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka octu spirytusowego
- szczypta soli
DODATKOWO
- 1 białko
- 1 litr oleju
- czereśnie koktajlowe lub wiśnie z konfitury (lub marmolada różana)
- cukier puder do posypania
PRZEPIS NA RÓŻE KARNAWAŁOWE
- Wymieszać wszystkie składniki na ciasto, na jednolitą masę. Ciasto powinno być elastyczne, jak ciasto na pierogi. Jeżeli ciasto jest zbyt twarde dodać więcej śmietany, jeżeli jest za miękkie dodać więcej mąki.
- Ciasto zagnieść, tłuc wałkiem, składać, ponownie tłuc wałkiem. Czynności powtórzyć, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
- Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm, jak najmniej podsypując mąką ! Wykrawać krążki o średnicach 8 cm, 6 cm i 4 cm.
- Środki krążków posmarować białkiem, układając je jeden na drugim, przycisnąć w środku, aby się zlepiły.
- Tak przygotowane ciastka, imitujące róże, układając płatkami do dołu, smażyć na gorącym oleju.
- Usmażone róże wykładać na ręcznikach papierowych, następnie posypać cukrem pudrem.
- W środku róży włożyć czereśnie/wiśnie lub marmoladę.