Z kuchni tajskiej szczególnie przypadły nam krewetki z pastą pad tai. Danie wyjątkowo smaczne. Różnorodność składników zadziwia, ale to połączenie wprawia w obłęd nasze kubki smakowe. W tym daniu łączymy smak delikatnego tofu, jajek, kiełek fasoli mung, szalotki z rybnym smakiem krewetek, uzupełnionym pastą PAD THAI. Ostrości daniu nadaje chili, imbir, a uzupełnieniem całej kompozycji jest szczypiorek. Na koniec nie zapominajmy o kwaśnym, aromatycznym soku z limonki.
SKŁADNIKI – KREWETKI Z PASTĄ PAD THAI
- 400 g krewetek białych surowych lub (250 g obranych)
- 72 g pasty PAD-THAI (około 3 łyżki)
- 200 g makaronu ryżowego-nitki
- 100-150 g tufu naturalnego
- 3 jajka
- 4 łyżki oleju
- korzeń imbiru (około 3×3 cm)
- 1 papryczka chili
- 4 ząbki czosnku
- 3 szalotki
- 1 limonka
- mały pęczek szczypiorku
- 180 g kiełek fasoli mung
- 2 łyżki sosu rybnego lub sojowego
PRZEPIS NA KREWETKI Z PASTĄ PAD THAI
- Krewetki rozmrozić, obrać, opłukać, delikatnie odcisnąć z wody na ręcznikach papierowych.
- Makaron włożyć do gorącej wody, po około 3 minutach odcedzić.
- Na patelni wok rozgrzać olej, wrzucić pokrojony drobno imbir, chili, czosnek i paseczki szalotki. Smażyć krótko, wymieszać z 1-łyżką pasty PAD-THAI ułożyć krewetki.
- Krewetki smażyć po 3 minuty z obu stron, odłożyć.
- Następnie na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojone w kostki tofu, odłożyć.
- Wbić jajka na woka, podsmażyć do ścięcia, dodać połowę tofu, wymieszać z resztą pasty PAD-THAI i sosem rybnym (lub sojowym).
- Na patelnię wrzucić makaron oraz połowę pokrojonego szczypiorku,
- Wszystko razem wymieszać, wyłożyć na talerz.
- Na wierzch wyłożyć resztę tofu, krewetki, kiełki fasoli, posypać resztą szczypiorku.
- Danie skropić sokiem z limonki.