Krewetki z pastą PAD THAI

Krewetki z pastą PAD THAI

60min
4porcje
Łatwy

Z kuchni tajskiej szczególnie przypadły nam krewetki z pastą pad tai. Danie wyjątkowo smaczne. Różnorodność składników zadziwia, ale to połączenie wprawia w obłęd nasze kubki smakowe. W tym daniu łączymy smak delikatnego tofu, jajek, kiełek fasoli mung, szalotki z rybnym smakiem krewetek, uzupełnionym pastą PAD THAI. Ostrości daniu nadaje chili, imbir, a uzupełnieniem całej kompozycji jest szczypiorek. Na koniec nie zapominajmy o kwaśnym, aromatycznym soku z limonki.

SKŁADNIKI – KREWETKI Z PASTĄ PAD THAI

  • 400 g krewetek białych surowych lub (250 g obranych)
  • 72 g pasty PAD-THAI (około 3 łyżki)
  • 200 g makaronu ryżowego-nitki
  • 100-150 g tufu naturalnego
  • 3 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • korzeń imbiru (około 3×3 cm)
  • 1 papryczka chili
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 szalotki
  • 1 limonka
  • mały pęczek szczypiorku
  • 180 g kiełek fasoli mung
  • 2 łyżki sosu rybnego lub sojowego

PRZEPIS NA KREWETKI Z PASTĄ PAD THAI

  1. Krewetki rozmrozić, obrać, opłukać, delikatnie odcisnąć z wody na ręcznikach papierowych.
  2. Makaron włożyć do gorącej wody, po około 3 minutach odcedzić.
  3. Na patelni wok rozgrzać olej, wrzucić pokrojony drobno imbir, chili, czosnek i paseczki szalotki. Smażyć krótko, wymieszać z 1-łyżką pasty PAD-THAI ułożyć krewetki.
  4. Krewetki smażyć po 3 minuty z obu stron, odłożyć.
  5. Następnie na tym samym tłuszczu podsmażyć pokrojone w kostki tofu, odłożyć.
  6. Wbić jajka na woka, podsmażyć do ścięcia, dodać połowę tofu, wymieszać z resztą pasty PAD-THAI i sosem rybnym (lub sojowym).
  7. Na patelnię wrzucić makaron oraz połowę pokrojonego szczypiorku,
  8. Wszystko razem wymieszać, wyłożyć na talerz.
  9. Na wierzch wyłożyć resztę tofu, krewetki, kiełki fasoli, posypać resztą szczypiorku.
  10. Danie skropić sokiem z limonki.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments