Spróbujcie koniecznie dania z Malezji – krewetki w sosie satay. To pyszne wydanie krewetek w delikatnym sosie na bazie mleczka kokosowego i masła orzechowego. Równowagą dla tej słodyczy jest kwaśna limonka. Smak dania podkręca szalotka, czosnek, imbir, papryka czerwona i sos sojowy. Krewetki w sosie satay podajemy na lekkim makaronie ryżowym, który doskonale komponuje się z tą wyjątkową mieszanką smaków.
SKŁADNIKI – KREWETKI W SOSIE SATAY
- 220 g krewetek białych obranych
- 1 papryka czerwona
- 200 g makaronu ryżowego nitki
- 1 cebula szalotka
- 1 cebula dymka
- 4 ząbki czosnku.
- 1 limonka
- 150 ml mleczka kokosowego 12-14%
- 3 łyżki masła orzechowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski)
- korzeń imbiru (około 3×3 cm)
PRZEPIS NA KREWETKI W SOSIE SATAY
- Krewetki oczyścić.
- Zatrzeć skórkę z limonki i wycisnąć z niej sok.
- Sok i skórkę wymieszać z mleczkiem kokosowym, masłem orzechowym i sosem sojowym.
- Pokroić paprykę w krótkie paseczki, szalotkę w kostkę, imbir i czosnek drobno posiekać.
- W woku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, czosnek, imbir, paprykę, wymieszać.
- Wyłożyć krewetki, podsypać kuminem, smażyć z obu stron po 2- 3 minuty.
- Dodać masę kokosową i doprowadzić całość do wrzenia, ciągle mieszając.
- Dusić przez 2 minuty na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Do zagotowanej wody włożyć makaron nie gotować. Przykryć garnek pokrywką, odczekać 3 minuty.
- Makaron odcedzić. Porcje dania wyłożyć na ciepły makaron ryżowy, posypać poszatkowaną dymką.