Krewetki w sosie satya

Krewetki w sosie satay

60min
4porcje
Łatwy

Spróbujcie koniecznie dania z Malezji – krewetki w sosie satay. To pyszne wydanie krewetek w delikatnym sosie na bazie mleczka kokosowego i masła orzechowego. Równowagą dla tej słodyczy jest kwaśna limonka. Smak dania podkręca szalotka, czosnek, imbir, papryka czerwona i sos sojowy. Krewetki w sosie satay podajemy na lekkim makaronie ryżowym, który doskonale komponuje się z tą wyjątkową mieszanką smaków.

SKŁADNIKI – KREWETKI W SOSIE SATAY

  • 220 g krewetek białych obranych
  • 1 papryka czerwona
  • 200 g makaronu ryżowego nitki
  • 1 cebula szalotka
  • 1 cebula dymka
  • 4 ząbki czosnku.
  • 1 limonka
  • 150 ml mleczka kokosowego 12-14%
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu (kmin rzymski)
  • korzeń imbiru (około 3×3 cm)

PRZEPIS NA KREWETKI W SOSIE SATAY

  1. Krewetki oczyścić.
  2. Zatrzeć skórkę z limonki i wycisnąć z niej sok.
  3. Sok i skórkę wymieszać z mleczkiem kokosowym, masłem orzechowym i sosem sojowym.
  4. Pokroić paprykę w krótkie paseczki, szalotkę w kostkę, imbir i czosnek drobno posiekać.
  5. W woku rozgrzać olej, wrzucić cebulę, czosnek, imbir, paprykę, wymieszać.
  6. Wyłożyć krewetki, podsypać kuminem, smażyć z obu stron po 2- 3 minuty.
  7. Dodać masę kokosową i doprowadzić całość do wrzenia, ciągle mieszając.
  8. Dusić przez 2 minuty na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  9. Do zagotowanej wody włożyć makaron nie gotować. Przykryć garnek pokrywką, odczekać 3 minuty.
  10. Makaron odcedzić. Porcje dania wyłożyć na ciepły makaron ryżowy, posypać poszatkowaną dymką.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments