Tort śmietanowo - malinowy z makaronikami

Tort śmietanowo – malinowy z makaronikami

180min
14porcji
Średni

Na wyjątkowe okazje mam dla Was przepis na tort śmietanowo-malinowy z makaronikami.
Przepis na makaroniki umieściłam w osobnym artykule. Rozcięty na trzy blaty biszkopt przełożyłam warstwą pysznego kremu malinowego z białą czekoladą oraz warstwą kremu na bitej śmietanie. Do tynkowania tortu użyłam idealnego do tynkowania, kremu milki way z różowym akcentem. Ozdobą tortu stały się jadalne 🙂 kwiaty róży i goździków.

SKŁADNIKI – TORT ŚMIETANOWO-MALINOWY Z MAKARONIKAMI

BISZKOPT

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu

PONCZ

  • 40 ml spirytusu
  • 1/2 szklanki wody przegotowanej (letniej)
  • 2 łyżeczki cukru
  • olejek waniliowy lub śmietankowy

KREM ŚMIETANOWY

  • 1 litr śmietany słodkiej 36%
  • 3 opakowania śmietan-FIX
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżeczki żelatyny spożywczej (na 1/4 szklanki wody)

KREM MALINOWY

  • 150 g malin mrożonych
  • 50 g śmietany kremówki 36%
  • 200 g białej czekolady

KREM MILKY WAY

  • 200 g masła
  • 50 ml mleka 3,2%
  • 3/4 szklanki mleka w proszku – niegranulowanego !
  • 3 łyżki cukru
  • biały barwnik spożywczy
  • szczypta fioletowego barwnika spożywczego

DODATKOWO

  • 7 sztuk różowych makaroników
  • drobne goździki i różyczki

PRZEPIS NA TORT SMIETANOWO-MALINOWY Z MAKARONIKAMI

PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU

  1. Białka ubić z cukrem.
  2. Do białka dodawać powoli żółtka, wymieszać.
  3. Do miski przesiać mąkę tortową i ziemniaczaną, wymieszać z ciemnym, czarnym kakaem oraz proszkiem do pieczenia.
  4. Dodać białka z żółtkami i delikatnie wymieszać łyżką, dodać ocet, wymieszać.
  5. Wyłożyć do tortownicy (spód wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować margaryną i oprószyć mąką).
  6. Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut.
  7. Wyciągnąć do ostygnięcia.
  8. Biszkopt rozkroić na trzy blaty, każdy nasączyć ponczem.

PRZYGOTOWANIE KREMU MALINOWEGO

  1. Maliny rozmrozić, podgrzewać na wolnym płomieniu mieszając, aż zredukuje się nadmiar wody.
  2. Powoli dodawać śmietankę, wymieszać.
  3. Dodać rozdrobnione kostki czekolady, mieszać do rozpuszczenia.
  4. Krem odstawić do ostudzenia.

PRZYGOTOWANIE KREMU ŚMIETANOWEGO

  1. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostudzenia.
  2. Cukier puder wymieszać ze śmietan-FIX-em dodać do śmietany, ubić.
  3. Letnią żelatyną powoli dodać do ubitej śmietany, wymieszać robotem.
  4. Spód torta posmarować warstwą kremu malinowego, następnie warstwą bitej śmietany.
  5. Przykryć drugim blatem biszkoptu, wyłożyć kremy, to samo powtórzyć z trzecim blatem biszkoptu.
  6. Tort odstawić na kilka godzin do lodówki.

PRZYGOTOWANIE KREMU MILKY WAY

  1. Zagotować mleko z cukrem, odstawić do ostudzenia.
  2. Masło, wyjąć z lodówki odstawić na około 30 minut. Masło nie może być zbyt miękkie. Ubić trzepaczką na puszystą masę.
  3. Powoli dolewać mleko z cukrem, ubijać dalej.
  4. Następnie dodawać stopniowo po łyżce mleka w proszku. Ubijać dokładnie, aż proszek idealnie się rozpuści i nie będzie wyczuwalny.
  5. Żeby wybielić krem wymieszać go z białym i fioletowym barwnikiem (4 łyżki odłożyć do przyczepienia makaroników).
  6. Kilka łyżek kremu wymieszać z różowym barwnikiem.
  7. Wierzch i boki tortu przykryć i wyrównać białym kremem MILKY WAY.
  8. Różowy krem rozłożyć w kilku punktach na brzegi torta, rozsmarować.
  9. Odstawić tort do lodówki (na noc).
  10. Tort przed podaniem ozdobić makaronikami i (jadalnymi 🙂 kwiatami róży i goździka.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments