Na wyjątkowe okazje mam dla Was przepis na tort śmietanowo-malinowy z makaronikami.
Przepis na makaroniki umieściłam w osobnym artykule. Rozcięty na trzy blaty biszkopt przełożyłam warstwą pysznego kremu malinowego z białą czekoladą oraz warstwą kremu na bitej śmietanie. Do tynkowania tortu użyłam idealnego do tynkowania, kremu milki way z różowym akcentem. Ozdobą tortu stały się jadalne 🙂 kwiaty róży i goździków.
SKŁADNIKI – TORT ŚMIETANOWO-MALINOWY Z MAKARONIKAMI
BISZKOPT
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
PONCZ
- 40 ml spirytusu
- 1/2 szklanki wody przegotowanej (letniej)
- 2 łyżeczki cukru
- olejek waniliowy lub śmietankowy
KREM ŚMIETANOWY
- 1 litr śmietany słodkiej 36%
- 3 opakowania śmietan-FIX
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny spożywczej (na 1/4 szklanki wody)
KREM MALINOWY
- 150 g malin mrożonych
- 50 g śmietany kremówki 36%
- 200 g białej czekolady
KREM MILKY WAY
- 200 g masła
- 50 ml mleka 3,2%
- 3/4 szklanki mleka w proszku – niegranulowanego !
- 3 łyżki cukru
- biały barwnik spożywczy
- szczypta fioletowego barwnika spożywczego
DODATKOWO
- 7 sztuk różowych makaroników
- drobne goździki i różyczki
PRZEPIS NA TORT SMIETANOWO-MALINOWY Z MAKARONIKAMI
PRZYGOTOWANIE BISZKOPTU
- Białka ubić z cukrem.
- Do białka dodawać powoli żółtka, wymieszać.
- Do miski przesiać mąkę tortową i ziemniaczaną, wymieszać z ciemnym, czarnym kakaem oraz proszkiem do pieczenia.
- Dodać białka z żółtkami i delikatnie wymieszać łyżką, dodać ocet, wymieszać.
- Wyłożyć do tortownicy (spód wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować margaryną i oprószyć mąką).
- Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut.
- Wyciągnąć do ostygnięcia.
- Biszkopt rozkroić na trzy blaty, każdy nasączyć ponczem.
PRZYGOTOWANIE KREMU MALINOWEGO
- Maliny rozmrozić, podgrzewać na wolnym płomieniu mieszając, aż zredukuje się nadmiar wody.
- Powoli dodawać śmietankę, wymieszać.
- Dodać rozdrobnione kostki czekolady, mieszać do rozpuszczenia.
- Krem odstawić do ostudzenia.
PRZYGOTOWANIE KREMU ŚMIETANOWEGO
- Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do ostudzenia.
- Cukier puder wymieszać ze śmietan-FIX-em dodać do śmietany, ubić.
- Letnią żelatyną powoli dodać do ubitej śmietany, wymieszać robotem.
- Spód torta posmarować warstwą kremu malinowego, następnie warstwą bitej śmietany.
- Przykryć drugim blatem biszkoptu, wyłożyć kremy, to samo powtórzyć z trzecim blatem biszkoptu.
- Tort odstawić na kilka godzin do lodówki.
PRZYGOTOWANIE KREMU MILKY WAY
- Zagotować mleko z cukrem, odstawić do ostudzenia.
- Masło, wyjąć z lodówki odstawić na około 30 minut. Masło nie może być zbyt miękkie. Ubić trzepaczką na puszystą masę.
- Powoli dolewać mleko z cukrem, ubijać dalej.
- Następnie dodawać stopniowo po łyżce mleka w proszku. Ubijać dokładnie, aż proszek idealnie się rozpuści i nie będzie wyczuwalny.
- Żeby wybielić krem wymieszać go z białym i fioletowym barwnikiem (4 łyżki odłożyć do przyczepienia makaroników).
- Kilka łyżek kremu wymieszać z różowym barwnikiem.
- Wierzch i boki tortu przykryć i wyrównać białym kremem MILKY WAY.
- Różowy krem rozłożyć w kilku punktach na brzegi torta, rozsmarować.
- Odstawić tort do lodówki (na noc).
- Tort przed podaniem ozdobić makaronikami i (jadalnymi 🙂 kwiatami róży i goździka.