Wołowina po chińsku

Wołowina po chińsku

60min
4porcje
Łatwy

Polecam przepis na danie stir fry – wołowinę po chińsku, z makaronem noodles. Podsmażane na woku plasterki wołowiny, z porcją warzyw: fasolą/selerem naciowym, papryką, cebulą, pędami bambusa. Smak dania podkręca oczywiście czosnek, imbir, chili i dymka.

SKŁADNIKI – WOŁOWINA PO CHIŃSKU

  • 400 g wołowiny (krzyżowej)
  • sól zmiękczająca
  • 1 papryka czerwona
  • 200 g fasoli szparagowej (lub seler naciowy)
  • 200 g pędów bambusa
  • 1 cebula
  • 1 cebula dymka
  • 3 ząbki czosnku
  • korzeń imbiru (około 3×3 cm)
  • 1 mała papryczka chili
  • 250 g makaronu noodles (Chow Mein)
  • 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego.
  • 2 łyżki białego półwytrawnego wina
  • 50 ml wody
  • olej (arachidowy) do smażenia

PRZEPIS NA WOŁOWINĘ PO CHIŃSKU

  1. Wołowinę pokroić w cienkie plasterki, posypać solą zmiękczającą, odstawić na 30 minut.
  2. Makaron noodles gotować przez 5-7 minut, odcedzić (zlać zimną wodą)).
  3. Wino wymieszać z 2-łyżkami sosu sojowego, namoczyć mięso.
  4. Cebulę pokroić na cząstki, paprykę w grubszą kostkę.
  5. Fasolę szparagową pokroić na mniejsze kawałki (seler naciowy pokroić w plasterki).
  6. Posiekać czosnek, imbir, chili, dymkę (połowę dymki odłożyć do zdobienia).
  7. W woku podsmażyć mięso na oleju, odłożyć.
  8. Wrzucić czosnek, imbir, chili, dymkę, podsmażyć (dolać olej).
  9. Na patelni podsmażać kolejno fasolę (seler naciowy), paprykę czerwoną, cebulę, pędy bambusa.
  10. Przygotować sos: 50 ml wody połączyć z 2-łyżkami sosu sojowego. Zalać warzywa, wymieszać, krótko poddusić.
  11. Dodać mięso, makaron, wszystko razem wymieszać, wyłożyć porcje na talerze, posypać pozostałą dymką.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments