Polecam przepis na danie stir fry – wołowinę po chińsku, z makaronem noodles. Podsmażane na woku plasterki wołowiny, z porcją warzyw: fasolą/selerem naciowym, papryką, cebulą, pędami bambusa. Smak dania podkręca oczywiście czosnek, imbir, chili i dymka.
SKŁADNIKI – WOŁOWINA PO CHIŃSKU
- 400 g wołowiny (krzyżowej)
- sól zmiękczająca
- 1 papryka czerwona
- 200 g fasoli szparagowej (lub seler naciowy)
- 200 g pędów bambusa
- 1 cebula
- 1 cebula dymka
- 3 ząbki czosnku
- korzeń imbiru (około 3×3 cm)
- 1 mała papryczka chili
- 250 g makaronu noodles (Chow Mein)
- 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego.
- 2 łyżki białego półwytrawnego wina
- 50 ml wody
- olej (arachidowy) do smażenia
PRZEPIS NA WOŁOWINĘ PO CHIŃSKU
- Wołowinę pokroić w cienkie plasterki, posypać solą zmiękczającą, odstawić na 30 minut.
- Makaron noodles gotować przez 5-7 minut, odcedzić (zlać zimną wodą)).
- Wino wymieszać z 2-łyżkami sosu sojowego, namoczyć mięso.
- Cebulę pokroić na cząstki, paprykę w grubszą kostkę.
- Fasolę szparagową pokroić na mniejsze kawałki (seler naciowy pokroić w plasterki).
- Posiekać czosnek, imbir, chili, dymkę (połowę dymki odłożyć do zdobienia).
- W woku podsmażyć mięso na oleju, odłożyć.
- Wrzucić czosnek, imbir, chili, dymkę, podsmażyć (dolać olej).
- Na patelni podsmażać kolejno fasolę (seler naciowy), paprykę czerwoną, cebulę, pędy bambusa.
- Przygotować sos: 50 ml wody połączyć z 2-łyżkami sosu sojowego. Zalać warzywa, wymieszać, krótko poddusić.
- Dodać mięso, makaron, wszystko razem wymieszać, wyłożyć porcje na talerze, posypać pozostałą dymką.