Amerykańskie ciasteczka z czekoladą

Amerykańskie ciasteczka z czekoladą

50min
24porcje
Łatwy

Zapraszam po przepis na pyszne amerykańskie ciasteczka z czekoladą. Do przygotowania użyłam wyłączne mojej ulubionej, gorzkiej czekolady. Połowę porcji czekolady gorzkiej można zastąpić czekoladą mleczną. Ciasteczka są delikatnie kruche, po prostu rozpływają się w ustach.

SKŁADNIKI – AMERYKAŃSKIE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

  • 200 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki cukru białego
  • cukier waniliowy
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g czekolady gorzkiej 70%
  • 2 jajka

PRZEPIS NA AMERYKAŃSKIE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ

  1. Czekoladą drobno posiekać, odłożyć.
  2. Masło utrzeć z cukrem białym, trzcinowym i waniliowym.
  3. Jajka rozmieszać, dodać do masy z cukrem.
  4. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać z pozostałymi składnikami.
  5. Dodać czekoladę, wymieszać.
  6. Uformować w dłoniach kulki o średnicy 3-4 cm, wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki ciasta same rozpłaszczą się podczas pieczenia i podwoją swoją objętość.
  7. Piec w temperaturze 180°C, przez 12 minut. Ciastka będą twardnieć przy ostudzeniu.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments