Zapraszam po przepis na pyszne amerykańskie ciasteczka z czekoladą. Do przygotowania użyłam wyłączne mojej ulubionej, gorzkiej czekolady. Połowę porcji czekolady gorzkiej można zastąpić czekoladą mleczną. Ciasteczka są delikatnie kruche, po prostu rozpływają się w ustach.
SKŁADNIKI – AMERYKAŃSKIE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ
- 200 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki cukru białego
- cukier waniliowy
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 200 g czekolady gorzkiej 70%
- 2 jajka
PRZEPIS NA AMERYKAŃSKIE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ
- Czekoladą drobno posiekać, odłożyć.
- Masło utrzeć z cukrem białym, trzcinowym i waniliowym.
- Jajka rozmieszać, dodać do masy z cukrem.
- Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem do pieczenia i solą. Wymieszać z pozostałymi składnikami.
- Dodać czekoladę, wymieszać.
- Uformować w dłoniach kulki o średnicy 3-4 cm, wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki ciasta same rozpłaszczą się podczas pieczenia i podwoją swoją objętość.
- Piec w temperaturze 180°C, przez 12 minut. Ciastka będą twardnieć przy ostudzeniu.