Zupa krupnik

Zupa krupnik

90min
4porcje
Łatwy

W polskiej kuchni nie można zapomnieć o tradycyjnej zupie krupnik. Głównym jej składnikiem jest kaszą jęczmienna, najlepiej o średniej grubości. Krupnik gotuję na wywarze mięso-warzywnym. Do wywaru można użyć dobrej jakości wędzonych żeberek, bez zabielania zupy śmietaną.

SKŁADNIKI – ZUPA KRUPNIK

  • około 30 dkg żeberek
  • 1,5 litra wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 marchewka
  • kawałek selera (pietruszka)
  • 1 cebula w łupce
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej średniej
  • natka pietruszki, koperek
  • liście lub kawałek pory
  • świeże liście lubczyku i nać selera
  • liść laurowy -3 listki
  • ziele angielskie – 3 ziarenka
  • magi, pieprz do smaku
  • 4 łyżki śmietany słodkiej 18%

PRZEPIS NA ZUPĘ KRUPNIK

  1. Porcję żeberek zalać zimną wodą, gotować na małym ogniu (bez pokrywki).
  2. Po około 15 minutach zbierać szumowiny (ścięte białko z mięsa). Czynność powtarzamy jeszcze około 4 razy, aż wywar mięsny będzie czysty.
  3. Dodać sól, gotować 10 minut pod uchyloną pokrywką.
  4. Obraną marchewkę i seler zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Ściąć końcówki cebuli.
  5. Do wywaru mięsnego dodać cebulę, ziemniaki, marchewkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie (lubczyk, nać selera), magi i pieprz do smaku.
  6. Gotować wywar mięsno-warzywny przez 20 minut.
  7. Z wywaru wyciągnąć cebulę, por, lubczyk, nać selera.
  8. Dodać kaszę jęczmienną, gotować jeszcze 10 minut.
  9. Do zupy dodać pokrojoną natkę pietruszki i koperek.
  10. Krupnik można zabielić śmietaną.
  11. Całość wymieszać, po minucie wyłączyć palnik.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments