Mój mazurek wielkanocny to idealny przepis na kruche, ale pulchne ciasto, przełożone tradycyjnie marmoladą. Składniki wystarczają na ciasto o średnicy 20 cm. Ciasto należy przygotować na cztery dni przed podaniem. Dzięki temu można wcześniej rozłożyć świąteczne przygotowania w kuchni. Mazurek można ozdobić w dowolny sposób: polewą, figurkami oraz jajkami z cukru, marcepana lub czekolady, kolorowymi posypkami, bakaliami. Sama osobiście nie potrafię wyobrazić sobie świąt wielkanocnych bez tego ciasta.
SKŁADNIKI – MAZUREK WIELKANOCNY
CIASTO
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 100 g kostki masła
- 50 g margaryny
- 1/2 szklanki cukru
- 1 żółtko i 1 całe jajko
- 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- olejek pomarańczowy
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/2 szklanki mąki pszennej do wianka
DODATKOWO
- 250 g marmolady
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka soku z cytryny
- kilka kropel olejku pomarańczowego
- dowolne bakalie i ozdoby na wierzch mazurka
PRZEPIS NA MAZUREK WIELKANOCNY
- Ucieramy masło i margarynę z cukrem, dodając żółtka.
- Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz pozostałe składniki.
- Do ciasta dla koloru można dodać kurkumę.
- Zagniatamy szybko. Ciasto dzielimy na cztery części, wkładamy do woreczków i schładzamy przez około 30 minut w lodówce.
- Rozwałkować płasko trzy placki.
- Do czwartej części dodać ½ szklanki mąki, wymieszać.
- Uformować dowolny warkocz w koło jednego z placków.
- Każdy placek nakłuwamy widelcem, żeby ciasto nie spuchło podczas pieczenia.
- Każdy placek piec około 20 minut w temperaturze do 200°C.
- Po wystygnięciu przełożyć placki marmoladą.
- Cukier puder przesypać do miski dodać sok z cytryny, olejek aromatyzowany i odrobinę wrzątku.
- Ucierać aż lukier będzie szklisty (można dodać dowolny barwnik w żelu)
- Pokrywamy lukrem wierzch mazurka. Ozdabiamy.
- Pozostawić aż lukier całkowicie stężeje.
- Zawinąć szczelnie w folię spożywczą. Pozostawić tak na cztery dni, aż ciasto zmięknie.