Dziś jedno z prostych dań obiadowych – schab w ciemnym sosie. Obsmażone plastry schabu duszę w mniej tradycyjny sposób z dodatkiem sosu sojowo-grzybowego.
SKŁADNIKI -SCHAB W CIEMNYM SOSIE
- 1 kg schabu bez kości
- około 2 szklanki gorącej wody
- 1 cebula
- 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego (TAO TAO)
- sól, pieprz
- mąka pszenna
- olej do smażenia
- natka pietruszki lub świeży koperek
PRZEPIS NA SCHAB W CIEMNYM SOSIE
- Schab pokroić w plastry o szerokości około 1,5 cm. Natrzeć niewielką ilością soli i pieprzu.
- Kotlety smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju po 10 minut z obu stron.
- Mięso przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą.
- Dodać cebulę startą na papkę i sos sojowo-grzybowy. Dusić pod przykryciem przez około 1,5 godziny.
- Mięso na chwilę odłożyć, do sosu wlać mąkę rozrobioną w małej ilości zimnej wody. Dokładnie wymieszać sos, aż zgęstnieje, dodać z powrotem mięso.
- Schab dusić w sosie jeszcze przez 10 minut.
- Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki lub koperek.