Schab w ciemnym sosie

Schab w ciemnym sosie

60min
5-6porcji
Łatwy

Dziś jedno z prostych dań obiadowych – schab w ciemnym sosie. Obsmażone plastry schabu duszę w mniej tradycyjny sposób z dodatkiem sosu sojowo-grzybowego.

SKŁADNIKI -SCHAB W CIEMNYM SOSIE

  • 1 kg schabu bez kości
  • około 2 szklanki gorącej wody
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego (TAO TAO)
  • sól, pieprz
  • mąka pszenna
  • olej do smażenia
  • natka pietruszki lub świeży koperek

PRZEPIS NA SCHAB W CIEMNYM SOSIE

  1. Schab pokroić w plastry o szerokości około 1,5 cm. Natrzeć niewielką ilością soli i pieprzu.
  2. Kotlety smażyć na patelni, na rozgrzanym oleju po 10 minut z obu stron.
  3. Mięso przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą.
  4. Dodać cebulę startą na papkę i sos sojowo-grzybowy. Dusić pod przykryciem przez około 1,5 godziny.
  5. Mięso na chwilę odłożyć, do sosu wlać mąkę rozrobioną w małej ilości zimnej wody. Dokładnie wymieszać sos, aż zgęstnieje, dodać z powrotem mięso.
  6. Schab dusić w sosie jeszcze przez 10 minut.
  7. Na koniec dodać pokrojoną natkę pietruszki lub koperek.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments