Sałatka śledziowa z jabłkiem i koperkiem na talerzu

Śledzie z jabłkiem i koperkiem – klasyczny przepis na sałatkę

30min
8porcji
Łatwy

Śledzie z jabłkiem i koperkiem to klasyczna sałatka śledziowa w odświeżonej, delikatnie słodko-kwaśnej wersji. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole lub imprezie. Połączenie soczystych jabłek, świeżego koperku i czerwonej cebuli nadaje daniu wyjątkowego aromatu i chrupkości. Zastosowanie octu jabłkowego oraz oleju roślinnego doskonale balansuje smak, podkreślając walory śledzi marynowanych w occie. Całość dopełnia odrobina soku z cytryny, sól i kolorowy pieprz, które nadają potrawie wyrazistego charakteru. Ten szybki i prosty przepis na śledzie z jabłkiem zachwyci każdego miłośnika kuchni.

SKŁADNIKI – ŚLEDZIE Z JABŁKIEM I KOPERKIEM

  • 500g podwójnych płatów śledziowych z zalewy octowej
  • 2 soczyste jabłka
  • pęczek świeżego koperku
  • 1 cebula czerwona
  • 5 łyżek octu winnego z jabłek
  • 7 łyżek oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz kolorowy mielony do smaku

PRZEPIS NA ŚLEDZIE Z JABŁKIEM I KOPERKIEM

  1. Jabłka pokroić w krótkie paseczki, skropić sokiem z cytryny, wymieszać.
  2. Cebulę czerwoną pokroić w kostkę, posolić, odcisnąć.
  3. Usunąć skórę ze śledzi, filety pokroić na mniejsze kawałki.
  4. Koperek poszatkować.
  5. Wszystko razem wymieszać z olejem, octem winnym, doprawić pieprzem kolorowym.
Podziel się
Subskrybuj
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Opinie w linii
Zobacz wszystkie komentarze