Śledzie z jabłkiem i koperkiem to klasyczna sałatka śledziowa w odświeżonej, delikatnie słodko-kwaśnej wersji. Idealnie sprawdzi się na świątecznym stole lub imprezie. Połączenie soczystych jabłek, świeżego koperku i czerwonej cebuli nadaje daniu wyjątkowego aromatu i chrupkości. Zastosowanie octu jabłkowego oraz oleju roślinnego doskonale balansuje smak, podkreślając walory śledzi marynowanych w occie. Całość dopełnia odrobina soku z cytryny, sól i kolorowy pieprz, które nadają potrawie wyrazistego charakteru. Ten szybki i prosty przepis na śledzie z jabłkiem zachwyci każdego miłośnika kuchni.
SKŁADNIKI – ŚLEDZIE Z JABŁKIEM I KOPERKIEM
- 500g podwójnych płatów śledziowych z zalewy octowej
- 2 soczyste jabłka
- pęczek świeżego koperku
- 1 cebula czerwona
- 5 łyżek octu winnego z jabłek
- 7 łyżek oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki soli
- pieprz kolorowy mielony do smaku
PRZEPIS NA ŚLEDZIE Z JABŁKIEM I KOPERKIEM
- Jabłka pokroić w krótkie paseczki, skropić sokiem z cytryny, wymieszać.
- Cebulę czerwoną pokroić w kostkę, posolić, odcisnąć.
- Usunąć skórę ze śledzi, filety pokroić na mniejsze kawałki.
- Koperek poszatkować.
- Wszystko razem wymieszać z olejem, octem winnym, doprawić pieprzem kolorowym.

