Oczywiście nie ma nic bardziej banalnego od kotletów drobiowych w panierce. Jeżeli chcemy odrobinę urozmaicić nasz obiad, można przygotować kotlety po hawajsku. Wystarczy dodać podczas smażenia ananasa w plastrach i ser mozzarella. Prosty, pyszny sposób na codzienną nudę w kuchni.
SKŁADNIKI – KOTLETY DROBIOWE – KOTLETY PO HAWAJSKU
KOTLETY DROBIOWE
- 6 średnich filetów z kurczaka
- przyprawa curry
- sól, pieprz
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
DODATKOWO DO KOTLETÓW PO HAWAJSKU
- 30-40 dkg sera mozzarella (tarta lub krojona)
- plastry ananasa w puszce
PRZEPIS NA KOTLETY DROBIOWE – KOTLETY PO HAWAJSKU
- Filety z kurczaka naciąć wzdłuż, rozłożyć, delikatnie utłuc.
- Filety doprawić, solą, pierzem, posypać curry.
- Każdy filet kolejno panierować najpierw w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej.
- Układać pojedynczo na rozgrzanym oleju.
- Każdy kotlet smażyć najpierw 10 minut z jednej strony, obrócić.
- Po około 5 minutach nałożyć plaster ananasa, mozzarellę, smażyć jeszcze około 5 minut.