Nawet w filetach z ryb można znaleźć ości, dlatego często mielę je na kotlety. Kotlety rybne są bezpiecznym rozwiązaniem obiadu nie tylko dla dzieci. Podstawą tego dania są świeże filety z dorsza, morszczuka lub mintaja. Odradzam mrożone filety w grubej glazurze, które po rozmrożeniu nie nadają się do smażenia. Rybę doprawiam solą, pieprzem i smażoną cebulką. Oczywiście nie obędzie się bez świeżego koperku, który dodaje smaku i aromatu. Kotlety rybne najlepiej smakują w zestawie z surówką z kiszonej kapusty i puree z ziemniaków.
SKŁADNIKI – KOTLETY RYBNE
- 0,5 kg filetów z ryb
- 1 cebula
- 1 jajko do ryby
- pęczek świeżego koperku
- 1\2 szklanki bułki tartej
- Sól, pieprz do smaku
- olej do smażenia
PANIERKA
- 2 jajka
- 2 łyżki wody
- mąka
- bułka tarta
PRZEPIS NA KOTLETY RYBNE
- Filety mielimy w maszynce.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy na oleju.
- Do ryby dodajemy jajko, cebulę, sól, pieprz, bułkę tartą oraz pokrojony koperek.
- Wszystko razem wymieszać uformować płaskie kotlety.
- Kotlety obtoczyć najpierw w mące, potem w jajku a następnie w bułce tartej.
- Tak przygotowane kotlety można na koniec uformować na kształt rybek.
- Smażymy na oleju na rozgrzanej patelni, przez około 6 minut z każdej strony.