Placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane

60min
5porcji
Łatwy

Odpalone patelnie, kuchnia ruszyła, w domu unosi się zapach placków ziemniaczanych. Danie proste i tanie, od pokoleń, od wieków, od zawsze … Jeszcze tylko gęsta, kwaśna śmietana, cukier do posypania … i banan na buzi gotowy! 🙂 Dla mięsożernych wersja placków ziemniaczanych z gulaszem węgierskim, którego przepis zamieściłam w osobnym artykule.

SKŁADNIKI – PLACKI ZIEMNIACZANE

  • 1,5 kg obranych ziemniaków
  • 1-2 cebule
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • olej do smażenia

DODATKOWO

  • 250 g śmietany kwaśnej 18%
  • cukier do posypania

PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE

  1. Ziemniaki zetrzeć na tarce na papkę. Przełożyć na gęste sitko nad misą.
  2. Odczekać około 15 minut, aż skrobia osiądzie, zlać zbędną wodę z ziemniaków.
  3. Do skrobi dodać odsączone ziemniaki.
  4. Dodać startą na papkę cebule, jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, sól, pieprz.
  5. Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na 30 minut (nie dłużej, żeby ziemniaki nie ściemniały).
  6. Na patelni rozgrzać cienką warstwę oleju.
  7. Dużą łyżką kłaść ziemniaki, trochę rozpłaszczyć tworząc placki.
  8. Smażyć na średnim ogniu, z obu stron po około 6 minut z każdej strony.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Inline Feedbacks
View all comments
¯\_(ツ)_/¯
¯\_(ツ)_/¯
5 lat temu

Będzie robione dzisiaj