Odpalone patelnie, kuchnia ruszyła, w domu unosi się zapach placków ziemniaczanych. Danie proste i tanie, od pokoleń, od wieków, od zawsze … Jeszcze tylko gęsta, kwaśna śmietana, cukier do posypania … i banan na buzi gotowy! 🙂 Dla mięsożernych wersja placków ziemniaczanych z gulaszem węgierskim, którego przepis zamieściłam w osobnym artykule.
SKŁADNIKI – PLACKI ZIEMNIACZANE
- 1,5 kg obranych ziemniaków
- 1-2 cebule
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2/3 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- olej do smażenia
DODATKOWO
- 250 g śmietany kwaśnej 18%
- cukier do posypania
PRZEPIS NA PLACKI ZIEMNIACZANE
- Ziemniaki zetrzeć na tarce na papkę. Przełożyć na gęste sitko nad misą.
- Odczekać około 15 minut, aż skrobia osiądzie, zlać zbędną wodę z ziemniaków.
- Do skrobi dodać odsączone ziemniaki.
- Dodać startą na papkę cebule, jajka, mąkę ziemniaczaną i pszenną, sól, pieprz.
- Wszystko dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na 30 minut (nie dłużej, żeby ziemniaki nie ściemniały).
- Na patelni rozgrzać cienką warstwę oleju.
- Dużą łyżką kłaść ziemniaki, trochę rozpłaszczyć tworząc placki.
- Smażyć na średnim ogniu, z obu stron po około 6 minut z każdej strony.
Będzie robione dzisiaj