Ciasto czekoladowe BROWNI

Ciasto czekoladowe BROWNIE

180min
12porcji
Łatwy

Brownie to ciasto czekoladowe przygotowane na bazie czekolady, jaj, masła i cukru. Do mojego ciasta dodaję niewielką ilość mąki ziemniaczanej dzięki, której Brownie wyrasta równomiernie. Dla aromatu dodaję startą skórkę z pomarańczy oraz likier migdałowy AMARETTO. Całkowitym uwieńczeniem jest bita śmietana z serkiem mascarpone, ozdobiona borówkami amerykańskimi i malinami. Całość to idealne połączenie – raj dla podniebienia ! Ciasto piekę w tortownicy o wymiarach 20-22 cm.

SKŁADNIKI – CIASTO CZEKOLADOWE BROWNIE

  • 250 g gorzkiej czekolady 70%
  • starta skórka z pomarańczy
  • 3/4 kostki masła
  • 6 jaj
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 50 ml likieru AMARETTO
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

MASA ŚMIETANOWA

  • 500 ml śmietany 30 %
  • 2 śmietan-FIX
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki gorącej wody
  • 250 g serka mascarpone

DODATKOWO

  • 100 g borówek
  • 100 g malin
  • (czekoladowe listki do ozdoby)

PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWE BROWNIE

PRZYGOTOWANIE CIASTA CZEKOLADOWEGO

  1. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, wymieszać i przestudzić.
  3. 2-całe jajka i 4 żółtka ubić na puszystą masę z ½ szklanki cukru.
  4. Do masy dodawać powoli lekko-ciepłą czekoladę, cały czas mieszając.
  5. Następnie dodać skórkę z pomarańczy, likier, wymieszać.
  6. W osobnym naczyniu ubić pozostałe 4 białka z ½ szklanki cukru, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
  7. Pianę z białek dodawać po łyżce do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać.
  8. Ciasto czekoladowe przełożyć do tortownicy.
  9. Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
  10. Po otwarciu piekarnika nożem odciąć ciasto od brzegów tortownicy i odstawić do ostudzenia. Ciasto schłodzić w lodówce.

PRZYGOTOWANIE MASY ŚMIETANOWEJ

  1. Śmietanę chwilę ubijamy, wsypujemy cukier puder wymieszany ze śmietan-FIX.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, następnie chłodzimy stale mieszając.
  3. Letnią żelatynę powoli wlewamy do śmietany, mieszamy.
  4. Dodawać po łyżce mascarpone, wymieszać. Masę śmietanową przełożyć do rękawa cukierniczego wycisnąć na wierzch brownie.
  5. Zdobimy borówkami, malinami i czekoladowymi listkami.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments