Brownie to ciasto czekoladowe przygotowane na bazie czekolady, jaj, masła i cukru. Do mojego ciasta dodaję niewielką ilość mąki ziemniaczanej dzięki, której Brownie wyrasta równomiernie. Dla aromatu dodaję startą skórkę z pomarańczy oraz likier migdałowy AMARETTO. Całkowitym uwieńczeniem jest bita śmietana z serkiem mascarpone, ozdobiona borówkami amerykańskimi i malinami. Całość to idealne połączenie – raj dla podniebienia ! Ciasto piekę w tortownicy o wymiarach 20-22 cm.
SKŁADNIKI – CIASTO CZEKOLADOWE BROWNIE
- 250 g gorzkiej czekolady 70%
- starta skórka z pomarańczy
- 3/4 kostki masła
- 6 jaj
- 1 szklanka drobnego cukru
- 50 ml likieru AMARETTO
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
MASA ŚMIETANOWA
- 500 ml śmietany 30 %
- 2 śmietan-FIX
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 250 g serka mascarpone
DODATKOWO
- 100 g borówek
- 100 g malin
- (czekoladowe listki do ozdoby)
PRZEPIS NA CIASTO CZEKOLADOWE BROWNIE
PRZYGOTOWANIE CIASTA CZEKOLADOWEGO
- Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
- Czekoladę rozpuścić z masłem w kąpieli wodnej, wymieszać i przestudzić.
- 2-całe jajka i 4 żółtka ubić na puszystą masę z ½ szklanki cukru.
- Do masy dodawać powoli lekko-ciepłą czekoladę, cały czas mieszając.
- Następnie dodać skórkę z pomarańczy, likier, wymieszać.
- W osobnym naczyniu ubić pozostałe 4 białka z ½ szklanki cukru, na koniec dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
- Pianę z białek dodawać po łyżce do masy czekoladowej, delikatnie wymieszać.
- Ciasto czekoladowe przełożyć do tortownicy.
- Piec 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Po otwarciu piekarnika nożem odciąć ciasto od brzegów tortownicy i odstawić do ostudzenia. Ciasto schłodzić w lodówce.
PRZYGOTOWANIE MASY ŚMIETANOWEJ
- Śmietanę chwilę ubijamy, wsypujemy cukier puder wymieszany ze śmietan-FIX.
- Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, następnie chłodzimy stale mieszając.
- Letnią żelatynę powoli wlewamy do śmietany, mieszamy.
- Dodawać po łyżce mascarpone, wymieszać. Masę śmietanową przełożyć do rękawa cukierniczego wycisnąć na wierzch brownie.
- Zdobimy borówkami, malinami i czekoladowymi listkami.