Pierwszą rybę w cieście piwnym jadłam wieki temu nad morzem? Koniecznie musiałam odtworzyć ten przepis i od tej pory danie to króluje w naszym domu. Jeżeli kupujemy mrożone filety, to oczywiście bez glazury, najlepszy będzie morszczuk lub mintaj. Ciasto na jasnym piwie, po usmażeniu jest bardziej aromatyczne i chrupiące, niż standardowe ciasto naleśnikowe na mleku.
SKŁADNIKI – RYBA W CIEŚCIE PIWNYM
- 50 dkg filetów z morszczuka lub mintaja
- 1 jajko
- 1 szklanka piwa jasnego
- 1,3 szklanki mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
- przyprawa do ryb
- olej do smażenia
SURÓWKA Z MARCHWI
- 3 średnie marchewki
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
PRZEPIS NA RYBĘ W CIEŚCIE PIWNYM
- Przygotować surówkę z marchwi. Marchewkę wymyć, obrać, zetrzeć na tarce, na cienkie wiórki.
- Marchewkę posypać cukrem, skropić sokiem z cytryny, zagnieść żeby puściła sok, odstawić.
- Rybę podzielić na mniejsze porcje, posypać solą, pieprzem, przyprawą do ryb, odstawić.
- Przygotować ciasto piwne. Do piwa dodać szczyptę soli, następnie jajko, mąkę, wymieszać robotem na wolnych obrotach. Ciasto powinno być gęste ale lejące.
- Na patelni rozgrzać olej (wystarczy na 5 mm).
- Kawałki ryby obtoczyć w cieście i od razu ułożyć na gorącym oleju.
- Rybę smażymy z obu stron na brązowo-złoty kolor.
- Usmażoną w cieście piwnym rybę podawać z surówką z marchwi.