Ryba w cieście piwnym

Ryba w cieście piwnym

40min
6porcji
Łatwy

Pierwszą rybę w cieście piwnym jadłam wieki temu nad morzem? Koniecznie musiałam odtworzyć ten przepis i od tej pory danie to króluje w naszym domu. Jeżeli kupujemy mrożone filety, to oczywiście bez glazury, najlepszy będzie morszczuk lub mintaj. Ciasto na jasnym piwie, po usmażeniu jest bardziej aromatyczne i chrupiące, niż standardowe ciasto naleśnikowe na mleku.

SKŁADNIKI – RYBA W CIEŚCIE PIWNYM

  • 50 dkg filetów z morszczuka lub mintaja
  • 1 jajko
  • 1 szklanka piwa jasnego
  • 1,3 szklanki mąki pszennej
  • sól, pieprz do smaku
  • przyprawa do ryb
  • olej do smażenia

SURÓWKA Z MARCHWI

  • 3 średnie marchewki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

PRZEPIS NA RYBĘ W CIEŚCIE PIWNYM

  1. Przygotować surówkę z marchwi. Marchewkę wymyć, obrać, zetrzeć na tarce, na cienkie wiórki.
  2. Marchewkę posypać cukrem, skropić sokiem z cytryny, zagnieść żeby puściła sok, odstawić.
  3. Rybę podzielić na mniejsze porcje, posypać solą, pieprzem, przyprawą do ryb, odstawić.
  4. Przygotować ciasto piwne. Do piwa dodać szczyptę soli, następnie jajko, mąkę, wymieszać robotem na wolnych obrotach. Ciasto powinno być gęste ale lejące.
  5. Na patelni rozgrzać olej (wystarczy na 5 mm).
  6. Kawałki ryby obtoczyć w cieście i od razu ułożyć na gorącym oleju.
  7. Rybę smażymy z obu stron na brązowo-złoty kolor.
  8. Usmażoną w cieście piwnym rybę podawać z surówką z marchwi.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments