Jesień to czar kolorów, opadające liście, ostatnie ciepłe dni … a u nas gorący piekarnik i zapach pizzy z pesto unoszący się w całym domu. Główny składnik to oczywiście pesto z zielonych oliwek i bazylii na idealnym cieście. Dla uzupełnienia smaku wędzony boczek, ser mozzarella, słonecznik, kukurydza i pomidorki cherry. Prawdziwie jesienne kolory w naszej kuchni. Składniki starczają na dwie pizze, na cienkim cieście o średnicy 32 cm.
SKŁADNIKI – PIZZA Z PESTO
CIASTO
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1/4 kostki świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 1 jajko
- 1-2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
DODATKI
- 30-40 dkg surowego boczku wędzonego
- 2 garście słoneczniku łuskanego
- pesto z oliwek zielonych i bazylii
- kukurydza
- około 25 pomidorów cherry
- 30 dkg sera mozzarella lub gouda
- mieszanka przypraw do pizzy
PRZEPIS NA PIZZE Z PESTO
- Na patelni uprażyć słonecznik, odstawić do wystygnięcia.
- Boczek pokroić w paski podsmażyć na patelni.
- Przygotować ciasto. Jajko dobrze roztrzepać, dodać mąkę, sól.
- Drożdże wymieszać z 1/2 szklanki ciepłej wody i cukrem, dodać do mąki.
- Dodać pozostałą w szklance ciepłą wodę.
- Delikatnie wymieszać wszystkie składniki, wyrabiać ciasto.
- Pod koniec wyrabiania dodać olej.
- Ciasto oprószyć na koniec mąką i pozostawić na około 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Ciasto podzielić na dwie części, cienko rozwałkować, delikatnie podsypując mąką, ułożyć na blaszce odstawić na około 20 minut.
- Nagrzać piekarnik na 190°C.
- Pierwszy spód posmarować cienko pesto, ułożyć połowę : boczku, rozkrojonych pomidorków, kukurydzy, startego sera. Posypać słonecznikiem i przyprawą do pizzy.
- Wstawić do piekarnika na 12-15 minut. Piec do czasu, aż ciasto nie będzie wiotkie.
- Przygotować drugą pizzę.