Dziś dla smakoszy kolejny przepis na prostą imprezową sałatkę tym razem z awokado i mozzarellą. Sałatka ta wygląda może niepozornie, ale to hit ! Smak awokado i mozzarelli podkreśla sos winegret na bazie soku z cytryny, oliwy, czosnku i majeranku. Rukola, którą wykładam na spód, nie tylko uzupełnia smak ale również absorbuje nadmiar wody z sera i sosu, dzięki czemu sałatka „nie pływa”.
SKŁADNIKI – SAŁATKA Z AWOKADO I MOZZARELLĄ
- 2 dojrzałe awokado
- 2 mozzarelle w solance po 125 g
- 50 g rukoli
SOS WINEGRET
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
PRZEPIS NA SAŁATKĘ Z AWOKADO I MOZZARELLĄ
- Przygotować sos winegret (przynajmniej 1-godzinę wcześniej). Wycisnąć sok z cytryny, wymieszać z cukrem i solą.
- Dodać oliwę z oliwek, wycisnąć czosnek, dodać majeranek.
- Rukolę przepłukać na durszlaku, rozłożyć na talerzu.
- Na rukolę ułożyć plasterki mozzarelli.
- Awokado przekroić wzdłuż, przekręcić, usunąć pestkę, obrać, pokroić w paski i wyłożyć na mozzarelli.
- Całą sałatkę polewamy sosem winegret.