Dziś muffiny ale tym razem czekoladowe. Szybki ale smaczny weekendowy deser. Dla podkręcenia smaku olejek pomarańczowy i oczywiście czekolada ze skórką pomarańczy. Moje ulubione połączenie smaków!
SKŁADNIKI – MUFFINY CZEKOLADOWE
- 2 szklanki mąki luksusowej lub tortowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki maślanki lub kefiru
- 2 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 50 g czekolady gorzkiej ze skórką pomarańczy (lub posypka czekoladowa)
- olejek pomarańczowy
PRZEPIS NA MUFFINY CZEKOLADOWE
- Czekoladę rozkruszyć w małą kosteczkę.
- Jajka zmiksować z cukrem, maślanką, olejem i olejkiem pomarańczowym.
- Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao.
- Całość krótko zmiksować. Na koniec dodać połowę rozkruszonej czekolady, wymieszać łyżką.
- W metalowej formie na muffiny wykładamy papierowe foremki na babeczki.
- Ciasto nakładamy łyżką do foremek.
- Na wierzch każdej muffiny wyłożyć rozkruszoną czekoladę (lub posypkę czekoladowa).
- Piec w temperaturze 170 °C przez 20-30 minut.
jak pięknie wyrośnięte 🙂