Pora na szybkie i proste ciasto kakaowe z jabłkami – salceson. Pyszne i puszyste ciasto z cynamonową nutą idealnie pasuje do kawy w domu, czy plenerze.
SKŁADNIKI – CIASTO KAKAOWE Z JABŁKAMI
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 5 jaj
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru
- 3 średnie jabłka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki kakao
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- olejek waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
PRZEPIS NA CIASTO KAKAOWE Z JABUŁKAMI – SALCESON
- Jabłka pokroić w kostkę, obsypać mąką ziemniaczaną.
- Białka jaj ubić z cukrem na sztywną pianę.
- Do piany dodawać po jednym żółtku, delikatnie mieszając.
- Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem, wymieszać delikatnie z pianą.
- Pod koniec dodać olej i olejek waniliowy, powoli wymieszać.
- Ciasto wymieszać delikatnie z jabłkami. Przełożyć do blaszki o wymiarach 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia, lub do tortownicy o średnicy 20-22 cm (spód wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować margaryną i obsypać mąką).
- Ciasto wyłoży do blaszki o wymiarach 24×24 cm (wyłożonej papierem do pieczenia), lub tortownicy o średnicy 22 cm (brzegi posmarować margaryną i oprószyć mąką).
- Piec w temperaturze 180°C przez 60-80 minut.
- Wykonać test drewnianym patyczkiem, nakłuć ciasto aż do spodu. Jeżeli patyk będzie suchy, nie trzeba przedłużać czasu pieczenia.
- Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.