Ciasto kakaowe z jabłkami - salceson

Ciasto kakaowe z jabłkami – salceson

60min
12porcji
Łatwy

Pora na szybkie i proste ciasto kakaowe z jabłkami – salceson. Pyszne i puszyste ciasto z cynamonową nutą idealnie pasuje do kawy w domu, czy plenerze.

SKŁADNIKI – CIASTO KAKAOWE Z JABŁKAMI

  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 średnie jabłka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • olejek waniliowy
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • cukier puder do posypania

PRZEPIS NA CIASTO KAKAOWE Z JABUŁKAMI – SALCESON

  1. Jabłka pokroić w kostkę, obsypać mąką ziemniaczaną.
  2. Białka jaj ubić z cukrem na sztywną pianę.
  3. Do piany dodawać po jednym żółtku, delikatnie mieszając.
  4. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem, wymieszać delikatnie z pianą.
  5. Pod koniec dodać olej i olejek waniliowy, powoli wymieszać.
  6. Ciasto wymieszać delikatnie z jabłkami. Przełożyć do blaszki o wymiarach 24x24cm wyłożonej papierem do pieczenia, lub do tortownicy o średnicy 20-22 cm (spód wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi posmarować margaryną i obsypać mąką).
  7. Ciasto wyłoży do blaszki o wymiarach 24×24 cm (wyłożonej papierem do pieczenia), lub tortownicy o średnicy 22 cm (brzegi posmarować margaryną i oprószyć mąką).
  8. Piec w temperaturze 180°C przez 60-80 minut.
  9. Wykonać test drewnianym patyczkiem, nakłuć ciasto aż do spodu. Jeżeli patyk będzie suchy, nie trzeba przedłużać czasu pieczenia.
  10. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments