Każdy ma swój ulubiony przepis na karkówkę pieczoną. Dzięki idealnej proporcji tłuszczu, mięso karkówki po upieczeniu nie jest suche. Przed pieczeniem mięso trzeba koniecznie zamarynować. Karkówkę piekę w rękawie z marchewką i cebulą, dzięki czemu pieczeń nabiera wyjątkowego smaku. Świetnie nadaje się jako wędlina do kanapek, zwłaszcza posmarowana buraczkami z chrzanem. Pokrojona w grubsze plastry zdecydowanie smakuje do obiadu, nie tylko tuż po upieczeniu. Plastry karkówki rozpływają się w ustach, gdy podgrzejemy je w sosie pieczeniowym.
SKŁADNIKI – KARKÓWKA PIECZONA
- 1,5 kg karkówki
- 2 cebule średnie
- 3 marchewki
- 6 liści laurowych
- 6 ziarenek ziela angielskiego
MARYNATA
- 4 ząbki czosnku
- 1-2 łyżeczki przyprawy HARISA
- 2 łyżki majeranku
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
- 1/3 szklanki oleju
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
PRZEPIS NA KARKÓWKĘ PIECZONĄ
- Przygotować marynatę. Do wyciśniętych ząbków czosnku dodać przyprawy Harissa, majeranek, paprykę słodką, sól, pieprz, wymieszać z olejem i musztardą.
- Karkówkę natrzeć marynatą, na spód i wierzch rozłożyć liście laurowe i ziele angielskie.
- Mięso owinąć folią spożywczą odstawić na 12-20 godzin do lodówki.
- Cebulę pokroić w ćwiartki, marchewkę obrać pokroić w plasterki.
- Warzywa rozłożyć na spód rękawa do pieczenia, na wierzch położyć mięso (bez folii spożywczej).
- Rękaw zawiązać, od góry zrobić nakłucia.
- Piec w temperaturze 180°C, przez 2-2,5 godziny.
- Pieczeń przed pokrojeniem odstawić na minimum 30 minut.