Karkówka pieczona

Karkówka pieczona

180min
12porcji
Łatwy

Każdy ma swój ulubiony przepis na karkówkę pieczoną. Dzięki idealnej proporcji tłuszczu, mięso karkówki po upieczeniu nie jest suche. Przed pieczeniem mięso trzeba koniecznie zamarynować. Karkówkę piekę w rękawie z marchewką i cebulą, dzięki czemu pieczeń nabiera wyjątkowego smaku. Świetnie nadaje się jako wędlina do kanapek, zwłaszcza posmarowana buraczkami z chrzanem. Pokrojona w grubsze plastry zdecydowanie smakuje do obiadu, nie tylko tuż po upieczeniu. Plastry karkówki rozpływają się w ustach, gdy podgrzejemy je w sosie pieczeniowym.

SKŁADNIKI – KARKÓWKA PIECZONA

  • 1,5 kg karkówki
  • 2 cebule średnie
  • 3 marchewki
  • 6 liści laurowych
  • 6 ziarenek ziela angielskiego

MARYNATA

  • 4 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżeczki przyprawy HARISA
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżki papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej

PRZEPIS NA KARKÓWKĘ PIECZONĄ

  1. Przygotować marynatę. Do wyciśniętych ząbków czosnku dodać przyprawy Harissa, majeranek, paprykę słodką, sól, pieprz, wymieszać z olejem i musztardą.
  2. Karkówkę natrzeć marynatą, na spód i wierzch rozłożyć liście laurowe i ziele angielskie.
  3. Mięso owinąć folią spożywczą odstawić na 12-20 godzin do lodówki.
  4. Cebulę pokroić w ćwiartki, marchewkę obrać pokroić w plasterki.
  5. Warzywa rozłożyć na spód rękawa do pieczenia, na wierzch położyć mięso (bez folii spożywczej).
  6. Rękaw zawiązać, od góry zrobić nakłucia.
  7. Piec w temperaturze 180°C, przez 2-2,5 godziny.
  8. Pieczeń przed pokrojeniem odstawić na minimum 30 minut.
Podziel się
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments