Ciasto porzeczkowe (porzeczkowiec) to jedno z wielu moich ulubionych przepisów. Niezwykle puszyste ciasto kakaowe przekładamy dżemem porzeczkowym i bitą śmietaną. Dżem nawilża ciasto nadając mu słodko-kwaśny smak. Porzeczkowiec to idealne ciasto na każdą okazję, które wprost rozpływa się w ustach. Stary dobry przepis, który nigdy się nie nudzi.
SKŁADNIKI – CIASTO PORZECZKOWE (PORZECZKOWIEC)
CIASTO
- 1/2 szklanki wody
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 łyżki kakao
- 5 jaj
- 2 szklanki mąki luksusowej lub tortowej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
BITA ŚMIETANA
- 700 ml śmietany słodkiej 30 %
- 3 torebki śmietan-FIX
- 7 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
DODATKOWO
- 280 g dżemu porzeczkowego
- kakao do posypania
PRZEPIS NA CIASTO PORZECZKOWE (PORZECZKOWIEC)
- Przygotować ciasto. Zagotować wodę z 1/2 szklanki cukru, olejem i kakao, ostudzić.
- Białka ubić z 1/2 szklanki cukru, dodać żółtka, ostudzoną masę kakaową, mąkę ziemniaczaną.
- Dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Wszystkie składniki na ciasto wymieszać.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, ciasto piec przez 50 minut.
- Po ostygnięciu ciasto przekroić wzdłuż na pół.
- Przygotować bitą śmietanę. Żelatynę wymieszać z 1/3 szklanki gorącej wody. Odstawić.
- Śmietanę ubijać przez chwilę, dodać śmietan-FIX wymieszany z cukrem pudrem, dalej ubijać śmietanę na sztywno.
- Ubitą śmietanę dokładnie wymieszać z letnią żelatyną.
- Pierwszy blat ciasta posmarować dżemem porzeczkowym.
- Następnie wyłożyć równo 2/3 ubitej śmietany.
- Przykryć drugim blatem ciasta, na wierzch wyłożyć resztę bitej śmietany, wyrównać.
- Wierzch ciasta obsypać kakao.